[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/na-dan-92.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/100x73\/na-dan-92.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/31\/na-dan-92.jpg","size":"141.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

614. – Avari i Slaveni prodiru na istočnu obalu Jadrana, te zauzimaju, pljačkaju i razaraju Salonu, prijestolnicu tadašnje bizantske provincije Dalmacije; preživjeli stanovnici Salone se sklanjaju iza zidina obližnje Dioklecijanove palače, osnovavši tako naselje koje će poslije biti poznato kao Split.

1282. – U pobuni Sicilijanaca protiv francuske vlasti poznatoj pod nazivom “Sicilijanska večernja” pobijeni svi Francuzi na ostrvu. Ustanak organizovan pod geslom “Smrt Francuskoj od Italije”. Prema legendi, od početnih slova tog gesla kasnije nastalo “mafija”.

1809. – Rođen je Nikolaj Vasiljevič Gogolj (1809.- 1852.) ruski književnik ukrajinskog porijekla.

1889. – Otvorena je Ajfelova kula, tada najviša građevina u svijetu, čija je 300 metara visoka čelična konstrukcija nadvisila Pariz i postala jedno od njegovih glavnih znamenitosti. Kulu sagrađenu povodom svjetske izložbe konstruisao je francuski inženjer Alexandre Gustave Eiffel.

1905. – Arthur Conan Doyle stvorio je lik detektiva Sherlocka Holmesa.

1917. – SAD su od Danske preuzele zapadnoindijska ostrva u Karipskom moru, istočno od Portorika, i nazvale ih Djevičanska ostrva, koja su poslije otvaranja Panamskog kanala 1914. postala strateški važna. Sporazum o kupovini tih ostrva za 25 miliona dolara sklopljen je u avgustu 1916. Velika Britanija je držala šest većih i 25 malih ostrva arhipelaga, a Danska tri veća i 50 malih.

1948. – Kongres SAD usvojio Marshalluov plan četvorogodišnje pomoći evropskim zemljama poslije Drugog svjetskog rata, nazvan tako prema tvorcu plana, državnom sekretaru generalu Georgeu Catlettu- Marshallu. Vlada SAD je u okviru tog plana dodijelila 15 milijardi dolara zapadnoevropskim zemljama.

1959. – Poslije neuspješne protivkineske pobune u Lasi, dalaj lama pobjegao u Indiju, gdje je dobio politički azil.

1971. – Američki ratni zločinac poručnik William Calley osuđen je na doživotnu robiju (kazna je potom smanjena na 20 godina), zbog toga što je u Vijetnamskom ratu u martu 1968. komandovao tokom masakra civila u selu Mi Laj.

1991. – Prve višepartijske izbore u Albaniji dobili su komunisti, ali je opozicija pobijedila u Tirani i ostalim većim gradovima.

1991. – Varšavski pakt, kojim je Kremlj trideset šest godina držao istočni dio Europe pod kontrolom, službeno prestaje da postoji.

1991. – Na Plitvičkim jezerima izbija prvi značajniji oružani sukob hrvatske policije i pobunjenih Srba poznatiji pod nazivom Krvavi Uskrs na Plitvicama.

1993. – Savjet bezbjednosti UN-a usvojio je odluku o upotrebi vojne sile protiv prekršilaca u zoni zabranjenih letova nad Bosnom i Hercegovinom. Odlučeno je da bude oboren svaki avion koji se bez odobrenja nađe u tom prostoru.

1994. – Izrael i PLO potpisali su sporazum o međunarodnim posmatračima u gradu Hebronu na Zapadnoj obali, čime je Izrael prvi put pristao na međunarodno prisustvo na okupiranim teritorijama otkad ih je zauzeo u ratu 1967.

1995. – Savjet bezbjednosti UN-a usvojio je tri zasebne rezolucije, kojima su mirovne snage u prethodnoj Jugoslaviji podijeljene na tri dijela – za BiH, za Hrvatsku i za Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

1995. – Završio mandat vojnih snaga UNPROFOR-a u Hrvatskoj.

2003. – Sahranjeno je prvih 600 identifikovanih Srebreničana, ubijenih ratne 1995. godine, u genocidu počinjenom od strane jedinica MUP-a i vojske RS-a.

2003. – Haški sud osudio je Mladena Naletilića – Tutu na 20, a Vinka Martinovića – Štelu na 18 godina zatvora za zločine počinjene na području Mostara i Jablanice tokom 1993. godine.

2003. – Misija Evropske unije, pod nazivom “Konkordija”, preuzela je u Skoplju dužnost NATO operacije “Saveznička harmonija” u Makedoniji.

2004. – Haški tribunal osudio je bivšeg pripadnika Interventnog voda policije iz Prijedora Darka Mrđu na 17 godina zatvora zbog učešća u ubistvu oko 200 civila na Korićanskim stijenama, na Vlašiću, u avgustu 1992. godine.

2006. – Ustavni sud BiH utvrdio je da grb i zastava Federacije i zastava, grb i himna Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, jer krše Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!