[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/mmf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/100x73\/mmf.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/mmf.jpg","size":"76.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Samo Turska i Rusija nisu tražile pomoć MMF-a

Direktor Odjela za Evropu pri Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Poul Thomsen izjavio je da su, izuzev Rusije i Turske, hitnu finansijsku pomoć od MMF-a tražile sve zemlje istočne i centralne Evrope.

Thomsen je objavio kolumnu u kojoj je komentirao aktivnosti MMF-a u jeku globalne pandemije COVID-19 i njenih posljedica po ekonomiju, javlja Anadolija.

Ističući kako je koronavirus snažno pogodio Evropu, Thomsen je poručio da je potpuno izvjesno da će i posljedice biti teške po ekonomiju kontinenta. On je upozorio da mjesečna obustava rada sektora koji nisu nužni za život u vrijeme pandemije, na godišnjem nivou donosi značajno smanjenja u bruto nacionalnom dohotku.

- Ove godine je neizbježna reakcija na postojeću krizu i agresivan odgovor svih zemalja. Međutim, već vidimo razlike u intervencijama zemalja u Evropi - poručio je Thomsen.

Ističući kako je zemljama u razvoju potrebna podrška MMF-a, Thomsen je naveo da su zemlja centralne i istočne Evrope već zatražile pomoć unutar MMF-ovog programa brzog finansiranja, a da to nisu tražile Rusija i Turska.

On je također naveo da je MMF za brzu finansijsku pomoć zemljama izdvojio blizu 50 milijardi dolara, a da je tu pomoć želi više 70 članica.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!