[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/23\/prejedanje-3.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/23\/100x73\/prejedanje-3.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/23\/prejedanje-3.jpeg","size":"189.57","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Osam razloga zašto jedemo više nego što treba

Postoje ljudi koji, kada je u pitanju hrana, bez problema mogu da se kontrolišu. Za njih je disciplina nešto normalno i izvodivo. S druge strane ima i onih koji, iako probaju da se discipliniraju ili uvedu neki novi  režim prehrane, veoma često dođu u situaciju i pojedu mnogo više nego što su planirali ili smjeli.

Džemal Gekić, prof.sporta i tjelesnog odgoja , te dugogodišnji fitness i aerobik trener čija je uža specijalnost ishrana i tjelesne transformacije ovoga puta govori upravo o razlozima  zbog kojih se  prejedate. Kaže, ima ih osam:


TRIGGER FOOD - postoje određene namirnice koje su Vaš okidač za prejedanje i ukoliko ih samo malo okusite sve krene  kao domine  pa na kraju dana završite sa punim stomakom i praznim frižiderom. Pokušajte ocijeniti koje su to namirnice i isključiti ih iz ishrane ili se držati podalje od njih.

DOSADNO VAM JE - jednostavno tako bude, ako imate previše vremena i ne znate kako ga iskoristiti hrana je dobra za "ubijanje" dosade. Pokušajte se nečim pozabaviti, vjerovatno niste gladni, već Vam je dosadno.

NA EKSTREMNOJ DIJETI STE - ukoliko ste na dijetama sa drastičnim redukcijama kalorija, veoma lako se može desiti da će Vas mozak, ako ništa drugo onda podsvijesno, " nagovarati" i ubijediti da će Vas gladovanje ubiti i da je hrana ipak Vaš spas.

PREVELIKA PAUZA IZMEĐU OBROKA - ako ste navikli da jedete redovno ili češće u toku dana, pa ako se desi da ne stignete jesti nekoliko sati, onda veoma lako dođete u situaciju da pojedete sve pred sobom i tražite još.

Zato je preporučeno da imate neku zdravu užinicu uz sebe u svako doba i spremnu za intervenciju.

NISTE OČISTILI POLICE - ako na policama, u frižideru, kuhinji, ladici ... imate hranu koja je spremna za grickanje u svako doba dana a znate da ta hrana  nije u skladu sa Vašim ciljevima mršanja i zdravlja, šansa je da, kada ste pod stresom ili kad Vam je dosadno, lako posegnete za njima.

Zato, kada  savjetujem da počistite police i ladice, ne mislim da pojedete grickalice  već da ih bacite u kantu.

OSLANJATE SE NA MOTIVACIJU - ako Vam je za ostvarenje cilja  jedina tačka koja Vas gura naprijed samo motivacija, to je prolazno, jer je motivacija osjećaj koji lagano može i da prođe. Fokusirajte se na navike ako želite trajne rezultate.

NEMATE PODRŠKU OKOLINE - u Vašim naporima da jedete zdravije i sa kontrolom, veoma je bitna podrška. Ako nemate nikoga u blizini za podršku, često se desi da pokleknete i da jedete u skladu sa starim navikama. Nađite grupu ili sistem podrške ili osobu, nađite nekoga da  Vam budu oslonac.

HRANA KAO NAGRADA ILI KAZNA - trebate razmišljati u smjeru da hranu ne koristite kao nagradu jer ćete se prejesti za nagradu, niti kao kaznu, jer ćete se prejesti za kaznu- u oba slučaja nije dobro. 

Nadam se da nemate ovaj problem, a ako imate, pogledajte na neke od navedenih faktora i pokušajte da ih uklonite iz svog okruženja/života, poručuje vaš trener Džemo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!