[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/23\/cetenijada.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/23\/100x73\/cetenijada.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/23\/cetenijada.jpg","size":"68.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Tarevačka ćetenijada okupila 32 ekipe iz cijele BiH

I ove su godine povratnici u Tarevce kod Modriče, sedamnaesti put, organizirali natjecanje u spravljanju najbolje ćetenije. Riječ je o tradicionalnom slatkišu od šećera za čije spravljanje je, osim niske temerpatura, potrebna i velika umješnost kuhara. Ove godine u spravljanju ćetenije se natjecale su se 32 ekipi iz Modriče, Odžaka, Gradačca, Tuzle, Gračanice, Orašja, Brčkog i drugih gradova, a mladi iz Tarevaca su za goste pripremili najveću ćeteniju na svijetu, javlja federalna.ba.

Dobrog raspoloženja na 17. tarevačkoj ćetenijadi niije nedostajalo. Cilj je ovaj tradicionalni slatkiš otrgnuti od zaborava, kažu organizatori. 

U spravljanju ćetenije, tradicionalnog slatkiša, koji se priprema isključivo zimi pri niskoj temepraturi, presudni su iskustvo i umješnost kuhara. Cilj je karamel od ukuhanog šećera, uz pomoć brašna, pretvoriti u tanke niti poput vlasi kose. Među ekipama su i one koje nikada prije nisu pripremale ćeteniju.

"I ono što je najsimpatičnije već smo dobile nekoliko poziva za nove ćetenijade", istaknula je Sanja Hajdukov, članica ekipe Edukativni centar Tuzla.

Događaj je uveličao i modrički načelnik, ali i legenda sarajevskog Željezničara Nikola Nikić.

"Ima naših gostiju iz deset različitih opština i to je taj dar koji mi nosimo ovdje u Tarevcima i u našoj opštini Modriča", kazao je načelnik Mladen Krekić, dok je Nikola Nikić dodao:

"Drago mi je jer sam ovdje vidio  dosta svojihprijatelja".

Ovaj događaj u Tarevcima je od lokalnog prerastao u regionalni.

Mladi iz udruženja „4 T“ iz Tarevaca su se odvažili i  ove godine napravili ćeteniju od 10 kilograma što je, zasigurno, podvig za Ginisovu knjigu rekorda.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!