[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/22\/gds.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/22\/100x73\/gds.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/22\/gds.png","size":"217.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

GDS BiH:Država BiH je ključni akter i garant mira i stabilnosti Balkana

Država BiH je ,uprkos svim trenutnim teškoćama ekonomskog i socijalnog razvoja,demografskoj i migrantskoj krizi, garant stabilnosti, mira i sigurnosti u regionu, saopšteno je iz Građanske demokratske stranke(GDS). 

Saopštenje prenosimo u cjelosti: 

Za građane u BiH to znači da su državne i lokalne vlasti na svim nivoima obavezane da rade na unutrašnjim integracijama i da budu posvećene razvoju zemlje,mira i ljudskih prava i sloboda.Eskalacija tenzija i političkih sukoba u susjedstvu i kršenje ljudskih prava i sloboda i proizvodnje novih kriznih žarišta i nestabinosti je sve ozbiljnija prijetnja miru u regionu. Nedopustiva je i aktuelna politika prenošnje problema naših susjeda u BiH jer ni BiH ne prenosi svoje probleme susjedima.
Sada je vrijeme da Evropska Savjet, Evropski Parlament i Evropska Komisija ,kao i sve institucije EU prepoznaju važnost bosanskohercegovačkog članstva u EU i osiguraju i da se uspostave, na obostranu dobrobit,inovativnije politike i strategije euroatlantskih integracija.

U 2020.godini se obilježava 25.godišnjica potpisivanja Opšteg mirovnog sporazuma u Dejtonu i Parizu i krajnje je vrijeme za kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU i njen prelazak na Briselsku eru.Dejtonski sporazum o uspostavljanju mira i obustavi sukoba i stradanja sa svim svojim aneksima i usvojenim zakonima u BiH treba pažljivo ponovo iščitati ,a posebno anekse o povratku ,nepovredivosti vlasništva i imovine ,korporacijama ...Jasno je svakome da se Dejtonski Ustav ,kao i svi aneksi isključivo mogu čitati u kontekstu činjenice da je Republika BiH primljena u punopravno članstvo UN i da je po međunarodnom pravu nasljednica svih njenih prava i obaveza samo i jedino BiH .
Nepoštivanje i nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava i Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama koja je nadređena Ustavu BiH i svakom njegovom članu otvorilo je vrata za neodgovorno ponašanje političkih aktera u BiH.

Vrijeme je da prestane politika blokada u zemlji i bilo koja vrsta uslovljavanja BiH i naših euroatlantskih integracija nametanjem regionalnih , prioritetima i kontekstima.Međunarodna zajednica/OUN/ koju čini i BiH ne može biti prozivana kao da je riječ o nekoj vanjskoj,apstraktnoj sili od strane lokalnih predstavnika vlasti.Državne i lokalne vlasti moraju preuzeti svoju odgovornosti i raditi na poboljšanju životnog standarda stanovništva.Iskonstruisana je teza da se krivci za stanje u lokalnim zajednicama nalaze u Ustavnom sudu BiH i da je največi problem učešće stranih sudija i njegovom radu i odlučivanju.Suština je da je to jedina institucija u BiH ćiji rad i odlučivanje nije podložno podložno sistemski razvijenim politikama blokada kojima svjedočimo već 25 godina.Teritorijalni integritet,nezavisnost i suverenitet BiH neupitni su. Pokušaji odlaganja implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH je udar na Ustavni poredak BiH.

U aktuelnoj blokadi povodom Odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu pokušava se zametnuti trag o zaposjedanju,putem nagodbe novokomponovanih "elita "o privatizaciji industrijskih giganata kao što su Enetginvest,Šipad,UPI,UNIS,FAP -Famos,Hidrogradnja i drugih,kao i izbjeći odgovornost za 25.godišnju opstrukciju stvaranja bosanskohercegovačkih korporacija u svim vitalnim infrastrukturnim sistema.Želi se sakriti činjenica da su i šume,voda i drugi prirodni resursi dobro BiH i pokušati odložiti formiranje ministarstva za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo ,kao i za nauku ,obrazovanje i kulturu i zdravstvo i socijalnu poltiku na razini BiH ,sve pod izgovorom da su ugrožena nacionalna prava.Članstvo u EU podrazumjeva drugačiju organizaciju države i njenih organa od postojeće organizacije vlasti Umjesto da sustižemo u standardima druge zemlje u EU mi stagniramo i vrtimo se u krug.
Parlamentarna Skupština BiH ,Predsjedništvo BiH i Vijeće Ministara BiH moraju raditi u skladu sa Ustavom i Opštim mirovnim sporazumom i zakonima naše zemlje i zakletvom koju su položili i potpisali.

Odbijanje bilo kojeg člana/članice ovih institucija da učestvuje i odlučuje u interesu građana BiH znači kršenje Ustava BiH sa svim pravnim posljedicama, stoji u saopštenju Pres službe GDS BiH. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!