[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/19\/190220-camildurakovic1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/19\/100x73\/190220-camildurakovic1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/19\/190220-camildurakovic1.jpg","size":"70.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Duraković zeničkim školarcima održao predavanje o genocidu u Srebrenici

Bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković bio je gost predavač na današnjem času historije za učenike tri zeničke srednje škole o temi "Genocid u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenica".

Duraković je preživjeli svjedok stradanja Bošnjaka tog podrinjskog grada u genocidu počinjenom  u julu 1995. godine, kada je, kako je kazao, bio uzrast učenika Tehničke škole, Srednje mješovite škole Mladost i Srednje škole za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Zenica kojima je u Sportskoj sali Bilmišće održao predavanje o tim događajima.

-Sjećanje je težak društveni proces. Dakle, zaborav je vrlo lak - dovoljno je samo da ne mislite nešto i vi ćete zaboraviti. Ovdje je jako važno da se konačno, 25 godina nakon genocida, bavimo i pravimo žive oblike sjećanja. To je najveći garant u prevenciji najvećih zločina, to jest genocida. Da se ono što se nama desilo u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, Bošnjacima prvenstveno kao kategoriji ljudi nad kojima je počinjen genocid, više nikada ne dogodi - izjavio je Duraković.

On je napomenuo kako je ovakav, sistemski pristup čuvanja sjećanja na Srebrenicu, odnosno na genocid u Srebrenici, odličan put i primjer svim drugim kako novim naraštajima dočarati pravu sliku.

-Da dobiju realnu i pravu sliku činjenica šta se u stvari tamo desilo, a ne da slušaju različite političke narative. Vidite kakvo je stanje na političkoj sceni u BiH. Dok, s jedne strane, imate sistemsko negiranje i relativiziranje onog što je bilo, s druge je strane naša obaveza da svoje buduće generacije obrazujemo da znaju šta se to, u stvari, nama desilo - istakao je Duraković.

Ministar obrazovanja Vlade Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić podsjetio je kako će od ove godine u svim završnim razredima srednjih škola u tom kantonu biti održan historijski čas na istu temu te da je ovo početak realizacije Momoranduma kojeg je njegovo ministarstvo potpisalo sa Upravnim odborom Memorijalnog centra Potočari.

-Ovakva se predavanja trebaju održavati kontinuirano i sve škole trebaju biti uključene, ali ne samo škole nego i cjelokupna javnost. Trebamo pokazati svijetu šta se desilo u Srebrenici i konstantno to trebamo ponavljati - kazao je ministar Kozlić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!