[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/17\/ay.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/17\/100x73\/ay.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/17\/ay.jpg","size":"86.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Kazna koja može da naruši decenijski progres „građana”

Kazna Uefe po kojoj Mančester siti naredne dvije sezone neće moći da nastupa u evropskim takmičenja postala je fudbalska tema godine.

Iako „građani” imaju pravo na žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani (CAS), koju su već najavili uz uvjerenja da je dovoljno aduta na njihovoj strani, trenutno je iznad „Etihada” magla - niko ne zna šta će se narednih mjeseci dešavati u klubu koji je ludim transferima među najzaslužnijima što se na tržištu promijenilo sve u posljednjih desetak godina.
Siti je kažnjen zato što je ustanovljeno da konstantno krši finansijski fer-plej. Najviše je to radio preko avio kompanije “Etihad”, koju kontroliše vlasnik kluba Šeik Mansur.

Tako je samo u sezoni 2015/16. prijavljeno je da je sponzorstvo “Etihada”, po kojem se zove i stadion Sitija, iznosilo 75 miliona eura, a stručne komisije Uefe procijenile su da na realnom tržištu takva sponzorstva ne vrijede više od 10 miliona.

Odluka Suda je na kraju obavezujuća za sve sportske organizacije. CAS može da preinači odluku Evropske kuće fudbala, može i da je potvrdi, a može i da vrati postupak na početak, što je najmanje vjerovatno. Pretpostavlja se, uostalom, da je Siti samo početak akcije i da bi prvi naredni koji će platiti mogao da bude Pari Sen Žermen.

A šta bi ova kazna mogla da znači za Siti - to je pitanje koje se sada postavlja.Pitanje o budućnosti Pepa Gvardiole na klupi Sitija se postavljalo i ljetos kada ga je želio Juventus, ali je ta priča brzo utihnula. Sada je opet aktuelna, jer je sve izvjesnije da Gvardiola na kraju sezone završava misiju na „Etihadu”, koja traje od ljeta 2016.
Kazna Uefe mogla bi samo da pogura Gvardiolu da lakše odluči da napusti klub, jer je izvjesno da nakon dvije godine dominacije neće osvojiti titulu u Premijer ligi. Ostaje mu Liga šampiona - ako je osvoji ove sezone, onda bi mogao da iz kišnog Mančestera ode kao pobjednik.

Jasno je da će Sitijev tim na ljeto pretrpjeti velike promjene. Bila kazna potvrđena ili ne, poznato je da tim napušta David Silva, da Serhiju Agueru, Liroju Saneu, Džonu Stounsu i Nikolasu Otamendiju ugovor ističe na kraju sezone 2020/21.

Odlazka Gvardiole vjerovatno bi značio i da Siti ulazi u neku fazu rekonstrukcije, pa bi u slučaju dobrih ponuda mogli da klub napuste i (ili makar neki od njih) Kevin de Brujne, Bernardo Silva, Ederson Moraeš, Rahim Sterling, Rijad Marez..., svima njima sadašnji ugovor ističe na ljeto 2022.

Nema Lige šampiona - nema ni velikih prihoda, to je u evropskom fudbalu jasno kao dan. Procjene su da bi Siti u slučaju da dvije godine ne bude dio evropske elite morao da se pomiri s tim da će ostati bez makar 200 miliona eura. Ipak, Sitijev problem nije samo Uefa, pošto situaciju prati i Premijer liga, iako pravila finansijskog fer-pleja nisu identična.
Stručnjaci prognoziraju da će Premijer liga reagovati tek kada se oglasi Sud za sprotsku arbitražu i da će i spremiti kaznu ako CAS podrži Uefu u namjeri da izbaci Siti iz Evrope. U tom slučaju, „građani” bi mogli da se suoče sa gubitkom bodova u prvenstvu.

Ima izgleda nešto i u principima, iako je u fudbalu sve postalo stvar novca, pa bi izbacivanje Sitija iz Evrope zaista značilo i kraj ere koju su 2008. počeli Šeik Mansur i Haldon Al Mubarak.

U Sitiju, naime, vjeruju da su za sve ovo vrijeme stekli reputaciju ozbiljnog kluba koji može samo da raste, pa bi kazna Uefe bila i mrlja koju je teško isprati. Da li su Šeik Mansur i Al Mubarak spremni da se nose s ovim problemima ili će Siti tražiti nove vlasnike? Odgovor na to pitanje je u Lozani... 

                                                                                                                                                                                                                         izvor: vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!