[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/16\/video-nadzor.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/16\/100x73\/video-nadzor.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/16\/video-nadzor.jpg","size":"47.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Kraj divljanju vozača i motorista kroz centar Sarajeva

Divljanje automobilima i motorima glavnom sarajevskom saobraćajnicom u ulici Maršala Tita svakodnevni je prizor kojim svjedoče svi drugi učesnici u saobraćaju ali i brojni šetači. Brzina kojom projure nesavjesni vozači prelazi i trocifren broj, a o buci koju pritom proizvode motorima da i ne govorimo. 

Iako je riječ o samom centru grada i ulici u kojoj se dogodilo stotine saobraćajnih nesreća još uvijek nije postavljena kamera koja bi koliko-toliko usporila bahate vozače dok prolaze tim dijelom grada. 

Kamere su u ranijem periodu postavljene na više frekventnih lokacija, a kako je za Patriju potvrdio portparol MUP KS Mirza Hadžiabdić u ovoj godini doći do proširenja postojećeg sistema postavljenih kamera. Tako da se očekuje da jedna kamera bude postavljena i na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici na dionici od Vječne vatre do raskrsnice kod BBI centra. 

Videokamere koje su postavljene na više lokacija u Sarajevu uvezane su sa nadležnim policijskim stanicama. Snimaju i bilježe sve što se dešava na tim mjestima. 

Kamere su i u ulici Zmaja od Bosne (na Pofalićima), dok su dvije postavljene na Otoci i one pokrivaju oba pravca saobraćajnie. Videokamere su i na raskrsnicama ulica Maršala Tita i Alipašina, zatim Derviša Numića i Put Mladih muslimana te na raskrsnici ulica Obala Kulina bana i Mustaj-pašin mejdan.

Postavljanjem kamere na glavnoj  sarajevskoj saobraćajnici mogao bi se preduprijediti i broj saobraćajnih udesa kojima je vrlo često uzrok neprilagođena brzina.  

Prema podacima Uprave policije MUP KS  toku 2019. godine na području Kantona Sarajevo dogodila se 9.231 saobraćajna nesreća. U saobraćajnim nezgodama nastradalo je ukupno 1.050 lica, dvanaest lica je poginulo dok je 1.038 lica povrijeđno 172 teže  i 866 lakše.

(Izvor: Patria; Foto: Ilustracija))

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!