[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/brexit.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/100x73\/brexit.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/brexit.jpg","size":"296.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Britanski ministar uvjerava Hrvate u Britaniji da su sigurni nakon brexita

Hrvati koji žive u Velikoj Britaniji mogu biti spokojni jer im se ništa značajno neće promijeniti nakon brexita 31. siječnja, izjavio je britanski ministar za Europu Christopher Pincher.

Pincher očekuje da će Hrvatska kao predsjedavajuća EU-om "entuzijazmom i inovacijama" pridonijeti da London ostvari ambiciozan plan i do kraja godine dogovori se s Bruxellesom o budućim odnosima, javlja Hina.

Naglasio je da je brexit samo "institucionalni" razvod s EU-om i da će Britanija osnažiti bilateralne odnose s članicama, uključujući Hrvatsku.

U Velikoj Britaniji radi ili studira oko 6000 Hrvata, uglavnom u Londonu, a u Hrvatskoj živi 600 Britanaca. Hrvatsku svake godine posjeti oko 900.000 britanskih turista.

"Hrvati koji žive u Britaniji mogu se apsolutno osjećati sigurno. London je vaš dom, London će ostati vaš dom", rekao je Pincher Hini.

"Prvoga veljače neće se dogoditi nikakva važna promjena. Želimo da se europski građani koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu i nakon 1. veljače osjećaju kao kod kuće", dodao je ministar koji je u četvrtak u Zagrebu s hrvatskim dužnosnicima razgovarao o planu predsjedanja.

Prijave za stalni boravak do kraja lipnja 2021.

Velika Britanija će EU napustiti 31. siječnja, više od tri i pol godine otkad je većina od 52 posto građana izglasala izlazak iz bloka europskih država u kojem je bila od 1973. 

No za nju će europska pravila vrijediti do kraja 2020. u sklopu prijelaznog razdoblja koje je dogovoreno da bi se ublažio brexit. 

Žele li ostati u Britaniji, europski državljani moraju do kraja lipnja 2021. zatražiti status stalnog boravka (tzv. settled status).

To je do kraja prošle godine učinilo 2,7 milijuna od oko tri milijuna građana Unije, a odbijena su samo dva zahtjeva zbog kriminalne prošlosti podnositelja.

Oni koji dobiju stalni boravak neće imati fizički, nego digitalni dokument kojim će dokazivati pravo na ostanak u Britaniji.

Prijava se ispunjava na internetu i besplatna je, a u komunikaciju s europskim građanima koji u Britaniji žele ostati vlada je uložila devet milijuna funti.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!