[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/komsic-holokaust.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/100x73\/komsic-holokaust.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/komsic-holokaust.jpg","size":"322.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Komšić odao počast žrtvama holokausta i susreo se s potpredsjednikom SAD-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine tokom Svjetskog foruma o holokaustu u Jerusalemu. Peti svjetski forum o Holokaustu na kojemu su učešće uzele brojne državne delegacije održava se u Yad Vashemu.
 
Tema ovogodišnjeg foruma bila je "Sjećanje na holokaust i borba protiv antisemitizma", a predsjedavajući Komšić je, uz još 40 svjetskih lidera, prisustvovao i komemoraciji kojom je obilježena 75. godišnjica oslobođenja Aušvica. Nakon toga lideri su obišli Memorijalni centar za žrtve holokausta "Yad Vashem" i polaganjem vijenaca u Sali sjećanja odali počast žrtvama holokausta tokom Drugog svjetskog rata.
 
Predsjedavajući Komšić tokom konferencije je kazao da, nažalost u svijetu, ali u Bosni i Hercegovini i dalje postoje elementi fašizma protiv kojih se svi zajedno moramo boriti, kako bismo budućim generacijama osigurali bolje okruženje za život.
 
- Holokaust je jedinstven zločin protiv jednog naroda – jevrejskog naroda. Najbrutalniji zločin prošlog vijeka koji pamti ljudska civilizacija, koji je brižljivo planiran i proveden, ostavio  je nezapamćene posljedice na jevrejski narod, ali isto tako i na čitav svijet. Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu nekim ljudima nije bila lekcija. Narod u Bosni i Hercegovini duboko suosjeća i dijeli sudbinu Jevreja. Narod Bosne i Hercegovine, u novijoj historiji, bio je žrtva genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja, što je odnijelo mnogo ljudskih života. Lično osjećam duboku tugu i suosjećanje sa žrtvama holokausta i Jevrejskim narodom. Holokaust ne smije nikada biti zaboravljen - poručio je predsjedavajući Komšić.
 
Naveo je da svi koji smo bili svjedoci mračne strane historije imamo obavezu da se suprotstavljamo svim oblicima ljudskog zla i nasilja.

- Sjećanje na žrtve holokausta, kao i na sve druge žrtve monstruoznih umova, nauk je novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštovanju i nebrizi za drugog i drugačijeg - istaknuo je on.
 
Predsjedavajući Komšić se tokom održavanja Foruma susreo s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Penceom.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!