[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/noc-muzeja.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/100x73\/noc-muzeja.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/24\/noc-muzeja.png","size":"745.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Tomislavgrad: Noć muzeja i izložba o običajima pokapanja u antičkom Zadru

 U organizaciji Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" i Kulturno informativnog centra (KIC) iz Tomislavgrada, u petak 31. siječnja u 18 sati, održat će se tradicionalna kulturna manifestacija “Noć muzeja".

Ovogodišnja Noć muzeja, koja će se i održati u prostorijama Franjevačkog muzeja i KIC-A iz Tomislavgradu, održat će se na temu “Velike obljetnice hrvatskih muzeja” .

Tim povodom u Franjevačkome muzeju planirano je otvoranje izložbe pod nazivom  “Ispričat ću ti priču”, autorice Timke Alihodžić  s Arheološkoga muzeja u Zadru.

Njezina zložba je 2015. predstavljena prvi put u Arheološkom muzeju Zadar, a zatim je od 2016. - do 2019. gostovala u Sarajevu, Zagrebu, Ninu, Novalji, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Puli, Vidu kod Metkovića, Kaštel Sućurcu, Beogradu, Kraljevu, Zaječaru, Knjaževcu i Sremskoj Mitrovici.

Po riječima kustosa Franjevačkog muzeja „Fra Jozo Križić“ Stipana Dilbera, kroz 8 panoa i vitrine s izloženim materijalom, autorica priča priču o običajima pokapanja u antičkom Zadru te na osnovi rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušava bar donekle rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi i grobni prilozi prezentirani na izložbi, navode organizatori. 

-Na izložbi značajno mjesto zauzima i  vitrina s kopijama predmeta koji su  dostupni za taktilni osjet osobama oštećenog vida. Kratke legende su napisane braillovim pismom- kazao je kustos Franjevačkog muzeja „Fra Jozo Križić“.

Dodaje kako će izložba biti popraćena katalogom, a odabrani su dijelovi teksta iz kataloga te je snimljen CD koji je prvenstveno namijenjen osobama oštećenog vida.

-Prigodom ispraćanja najmilijih na onaj svijet nije se štedjelo. Vjerujući da će umrli nastaviti živjeti na drugom svijetu, tugujući bi pokojnicima pripremili raznovrsne darove, od osnovnih kao što su novac za plaćanje putarine i svjetiljke za osvjetljavanje puta, preko luksuznih predmeta do skupocjenoga nakita. Ovo je samo mali izbor predmeta priloženih u grobove. Njihova je ljepota dostatna sama po sebi- kaže Dilber. 

Svaki grob, veli on, priča priču za sebe. I promatranjem svih njegovih komponenti, od ritusa do priloga, uz malo mašte, barem nakratko može se oživjeti sjećanje na preminulu osobu.

 U Arheološkome muzeju u Zadru, koji je i izvodio najveći broj istraživanja, kako ističe kustos , pohranjena je građa iz većine grobova.

-Iz poštovanja prema umrlim, prema onome u što su oni vjerovali, naša je moralna dužnost barem virtualno spojiti sve komponente koje su grob činile vječnim domom. Spomenom njihovih uporabnih predmeta, njihovih zanimanja, njihove starosti, bolesti od kojih su umirali odajemo počast dušama umrlih - zaključuje kustos Dilber.

Uporedo s otvaranjem izložbe u Franjevačkom samostanu, u galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu istaknuti zadarski umjetnik Julije Jelasku će također predstaviti izložbu grafičkoga dizajna, ilustracije stripa i karikature pod nazivom „Majstori baluna“ koju će posjetitelji moći pogledati sve do 15. veljače.
 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!