[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/23\/azberza.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/23\/100x73\/azberza.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/23\/azberza.jpg","size":"389.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Azijska tržišta - Pad indeksa zbog koronavirusa

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, ponajviše na kineskim tržištima, a pale su i cijene nafte jer se ulagači plaše gospodarskih posljedica zbog širenja koronavirusa uoči kineske nove godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07.00 sati u minusu 0,45 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks kliznuo oko 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,3 i 2,3 posto.

Azijske su burze ponovno pod pritiskom zbog širenja koronavirusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad umrlo 17 ljudi, dok ih je gotovo 600 zaraženo.

To podsjeća na pojavu SARS virusa 2002.-2003. godine u Kini i Hong Kongu, još jednog koronavirusa, koji je u svjetskoj pandemiji odnio gotovo 800 života.

I sada se virus širi po Kini, a sve je više slučajeva i izvan te zemlje - zabilježeni su slučajevi u SAD-u, Tajlandu, Južnoj Koreji, Japanu i Tajvanu.

Ulagači se plaše negativnih posljedica po gospodarstva, s obzirom da uskoro počinje kineska nova godina kada milijuni ljudi putuju. Stoga su pod pritiskom dionice zrakoplovnih kompanija i hotelskih kuća.

Na valutnim je tržištima dolar je oslabio prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,65 bodova.Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 110,00 na 109,55 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1085 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1080 dolara.

Cijene su nafte, pak, oštro pale nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali da su prošloga tjedna zalihe nafte u SAD-u porasle znatno više nego što se očekivalo.To ukazuje na slabost potražnje, kažu analitičari.

Upozoravaju i na to da bi potražnja u svijetu za gorivom mogla dodatno oslabiti jer se očekuje da će širenje koronavirusa pogoditi zrakoplovne kompanije.

Cijena barela na američkom tržištu potonula je jutros 1,7 posto, na 55,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,55 posto, na 62,25 dolara, najnižu razinu od početka prosinca prošle godine, prenosi SEEbiz.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!