[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/britanija-eu-brexit.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/100x73\/britanija-eu-brexit.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/britanija-eu-brexit.jpg","size":"282.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Javid: Trgovinski sporazum s EU 'prvi prioritet' britanske vlade

Britanski ministar finansija Sajid Javid izjavio je u srijedu da je postizanje trgovinskog sporazuma s EU „prvi prioritet“ britanske vlade, čak i pored toga što planira voditi paralelne rasprave sa Sjedinjenim Državama.

Na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Javid je izjavio da bi „novi sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini“ s EU mogao biti postignut do kraja godine, kako je i planirano, i da uključuje trgovinu i robama i uslugama.

Britanija napušta EU 31. januara i trebala bi ostati unutar jedinstvenog tržišta EU i carinske unije tokom ove godine u kojoj će dvije strane raspavljati o budućim vezama kao što je trgovina.

Javid je izjavio da će Britanija, kada napusti ekonomske aranžmane EU, imati pravo da odustane od pravila i regulativa bloka.  

Iako je dao prioritet razgovorima s EU, Javid je izjavio da je trgovinski sporazum sa SAD „također golemi prioritet“.

Američki ministar trezora Steven Mnuchin  je izjavio da je postiznje sporazuma s Britanijom  njihov "veliki prioritet u ovoj godini“.

Kazao je da je „malo razočaran“ što Britanija nije odredila vremenski okvir za sporazum sa Sjedinjenim Državama, prenosi Associated Press.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!