[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/fna-116880.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/100x73\/fna-116880.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/fna-116880.jpg","size":"372.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Muzurović: Upotreba kanabisa treba biti jasno profilirana i propisana

Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo smatra da jedino mišljenje struke, utemeljeno na naučnim dokazima, treba i mora dati adekvatne odgovore na pitanja o upotrebi medicinskog kanabisa, da bi se otklonile sve dileme u cilju zaštite od eventualnih zloupotreba.

Predsjednik Udruženja Gordan Muzurović kazao je na konferenciji za novinare da je multiple skleroza autoimuna bolest nepoznate etiologije, a jedina adekvatna terapija (u smislu održavanja i poboljšanja kvalitete života oboljelih) je imunomodulatorska terapija, koja je standard za liječenje te bolesti u visoko razvijenim državama.      

- Preparati na bazi kanabisa mogu imati ulogu u određenim stanjima i stadijima navedene bolesti, ali isključivo kao suportna terapija a ne kao osnovna terapija - kazao je.

Upotreba kanabisa prethodno treba biti jasno profilirana i propisana što, kako je kazao, podrazumijeva deklaraciju proizvođača koja garantira kvalitetu, uz isključivo ljekarski recept i jasno propisanu distribuciju putem institucija koje su registrirane za tu oblast.

- Potrebno je zakonski uokviriti tu oblast, a sve do tad proizvoljna priča i preporuke za kanabis mogu izazvati štetne i dalekosežne posljedice za pacijenta i njegovu obitelj, tako i za društvo u cjelini - naglasio je.

Magistra farmacije Fatima Hadžismajlović naglašava da, kad se govori o upotrebi medicinskog kanabisa, 'mi ovdje govorimo o upotrebi cannabinoida, cannabis sativa, industrijske konoplje a ne indijske konoplje u tretmanu simptoma različitih bolesti, pa tako i multiple skleroze'.

- Ne možemo govoriti o tretmanu bolesti, jer ne postoje naučne studije koje to dokazuju. Dakle, govorimo isključivo o tretmanu simptoma - kazala je.

Govori se, kaže, o tretiranju simptoma što je na struci koja treba donijeti pravilnik ili smjernice i na institucijama države.

- Struka naravno nije protiv ali moramo znati da se, po svjetskim smjernicama, kanabinoidi odnosno derivati medicinskog kanabisa koriste tek kad standardna terapija simptoma bolesti ne daje rezultate. Provodi se isključivo pod nadzorom stručne osobe - naglasila je.    

Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo organiziralo je skup nazvan 'Upotreba kanabisa u tretmanu multiple skleroze - istine i zablude', a motivirani kako navode sociološko-zdravstveno-medicinsko-farmakološkom situacijom.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!