[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/greta-thunberg-evropski-parlament-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/100x73\/greta-thunberg-evropski-parlament-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/greta-thunberg-evropski-parlament-2.jpg","size":"285.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Thunberg pozvala svjetske čelnike da slušaju mlade ljude

Greta Thunberg, koja je inspirirala novu generaciju aktivista da prisustvuju Svjetskom ekonomskom  forumu (WEF) u Davosu u ovoj godini, zatražila je u utorak od svjetskih čelnika da saslušaju mlade ljude.

-  Ja nisam osoba koja se žali da nije saslušana – kazala je ona, izazivajući smijeh u publici koja je prisustvovala panel sjednici pod nazivom „Stvaranje održivog puta ka zajedničkoj budućnosti“, prvog dana redovnog godišnjeg skupa  WEF-a.

- Nauka i glas mladih ljudi nisu u središtu razgovora, ali bi trebali biti – kazala je.  

Nekoliko mladih aktivista doputovalo je u švicarski skijaški centar Davos kako bi slijedili Thunberg.

Među „klimatskim herojima“ koji su slavljeni na WEF-u je irska tinejdžerska naučnica Fionn Ferreira, koj je stvorila rješenje za sprječavanje da se mikro plastika domogne  okeana.

Među njima su i južnoafrička klimatska aktivistica Ayakha Melithafa (17), i Kanađanka Autumn Peltier, koja se zalaže za zaštitu vodenih resursa od osme godine života.

- Ovdje je riječ o budućim generacijama i onima koji su pogođeni danas. Trebali bismo uvesti nauku u razgovore -  izjavila je  Thunberg, prenosi Reuters.

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!