[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/hashim-thaci-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/100x73\/hashim-thaci-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/20\/hashim-thaci-2.jpg","size":"370.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Thaci proglasio Kurtija mandatarom sljedeće kosovske vlade

Kosovski predsjednik Hashim Thaci objavio je odluku kojom je i zvanično lidera Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija proglasio mandatarom za formiranje sljedeće kosovske vlade.

-Nakon prihvatanja prijedloga mandatara za formiranje vlade, zvanično sam skupštini poslao predsjedničku odluku na ime kandidata za premijera. Ovo je vrlo važan korak za stvaranje novih institucija i ustavni rok za formiranje vlade počinje danas - napisao je Hashim Thaci na Facebook profilu.

Thaci je prethodno priopćio da je Kurtiju zakazao da u ponedjeljak u podne dođe u Predsjedništvo i preuzme odluku, što je Kurti odbio da učini, prenijela je Radiotelevizija Srbije.

Ranije danas iz Samopredjeljenja su priopćili da su pismom obavijestili Thacija da je njihov kandidat za premijera Albin Kurti.

Kurti je nakon toga javno poručio predstavnicima Demokratskog saveza Kosova da imaju još dvije nedjelje da se dogovore o eventualnoj koaliciji.

Inače, predstavnici Pokreta Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova, dvije stranke pobjednice izbora održanih 6. listopada, duže od tri mjeseca razgovaraju o formiranju koalicije. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!