[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/19\/fna-116795.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/19\/100x73\/fna-116795.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/19\/fna-116795.jpg","size":"358.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Završeno najveće srednjoškolsko takmičenje na Burch univerzitetu (VIDEO)

Kenan Imamović, Ajdin Nukić i Rijad Ćudić, pobjednici su najvećeg srednjoškolskog takmičenja u poduzetništvu „Start Me Up High school“ kojeg su od 17. do 19. januara u Sarajevu organizirali Internacionalni Burch univerzitet (IBU) i Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Rektor IBU Mersid Poturak kazao je da oni već treću godinu organiziraju takmičenja za srednjoškolce iz cijele BiH kako bi im dali priliku da prezentiraju poslovne ideje.

- Mladi imaju priliku osvojiti stipendiju za školovanje na našem univerzitetu - kazao je Poturak te dodao da na taj način IBU pokazuje društvenu odgovornost, jer svake godine osigura fond između 1 do 1,5 miliona KM za stipendiranje studenata.

Naglasio je da će pobjednici start-up takmičenja dobiti besplatno školovanje na IBU, ali i priliku da uđu u 'poslovni inkubator'.

- Mi smo prvi univerzitet u BiH koji vodi polovni inkubator gdje studenti imaju priliku da dalje razvijaju svoje ideje - istakao je Poturak te dodao da na taj način studentima daju besplatnu infrastrukturu i mentorstvo.

Pobjednici takmičenja, dodao je, dobit će priliku da se u maju prezentiraju na Business Week-u kojeg organizira UNDP-e te dobiti potencijalne investitore, jer će se na tom događaju nalaziti najveće firme iz BiH.

Predsjednica Asocijacije srednjoškolaca u BiH Azra Sorguč kazala je da na takmičenju učestvuje 20 ekipa, odnosno 65  srednjoškolaca s područja cijele Bosne i Hercegovine gdje su predstavili ideje koje su inovativne i koje rješavaju određeni društveni problem.   

- Ovo je sjajna prilika da srednjoškolci predstave ideje i znanje pokažu na ovom takmičenju, ali dobili su i priliku da rade i da se druže s drugim srednjoškolcima iz cijele BiH - istakla je Sorguč.

Jedan od pobjednika Kenan Imamović kazao je da su se na takmičenju predstavili s projektom „Heatline“, vrećicom koja ima sposobnost da ugrije osobu koja ima hipotermiju, tako što širi toplotnu energiju i traje od 30 do 45 minuta, zbog hemijske reakcije određenih elementa i nekoliko kapi vode.

Tročlani žiri kojeg su činili Vernisa Rejhan-Ićindić, predsjednica Odbora Švedske privredne komore u BiH, te članica Upravnog odbora BH Futures Foundation, Igor Madžov saradnik u South Central Ventures, suosnivač Startup Makedonije, te Emir Adžović analitičar privatnog sektora ispred UNDP-a donijeli su odluku da su pobjednici Start Me Up High school takmičenja 2020 ekipa „HeatLine“.

Na Start Me Up High school takmičenju koje je trajalo tri dana učestvovalo je 65 srednjoškolaca koji su došli s područja cijele Bosne i Hercegovine.

Takmičenje ima za cilj podstaći srednjoškolce da se bave poduzetništvom, pružiti edukaciju i mogućnost za razvoj vještina iz oblasti poduzetništva kroz niz različitih radionica, te priliku da se takmiče i stečeno znanje primjene praktično, a kasnije i mogućnost da ideju realizuju u univerzitetskom inkubatoru.

Cilj je i da kod mladih razvijemo svjesnost da se u BiH mogu praviti promjene i motivirati ih da ostanu u svojoj zemlji i budu pokretači promjena i bh. ekonomije.

Organizatori takmičenja su Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i Internacionalni Burch univerzitet, dok su partneri UNDP, BH Futures Foundation i Bit Alijansa.

Pogledajte VIDEO

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!