[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/17\/1790120-vlada-ks-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/17\/100x73\/1790120-vlada-ks-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/17\/1790120-vlada-ks-markica.jpg","size":"340.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Vlada KS će osigurati pročišćivače zraka i maske za najugroženije

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je da će u narednih nekoliko dana za najugroženije kategorije stanovništva u Kantonu, posebno za djecu, biti osigurane maske i pročišćivači zraka.

Konstatirajući da je zagađenje zraka u KS-u kritično, kao i u drugim gradovima FBiH i regije, Forto je na konferenciji za medije podsjetio da je epizoda "Uzbune“, uvedena od 11. januara, podrazumijevala i interventne mjere. Ove mjere su inspektori na području KS poduzimali u saobraćaju, obilasku terena te provjeri kolektivnih i individualnih ložišta.

- Ova Vlada KS će već u ponedjeljak, 20. januara sa predstavnicima međunarodne zajednice, ambasada u BiH, razgovarati o problemu zagađenosti zraka, jer mi nemamo trenutno finansiranje za neke od mjera koje želimo da poduzmemo. Tražit ćemo pomoć iz budžeta međunarodnih organizacija - najavio je Forto.

Također, Vlada će pozvati privredne subjekte na hitni sastanak radi provedbe monitoringa, posebno u općinama u kojima je naglo porastao stepen zagađenosti, a ove mjere se poduzimaju nakon izvještaja Inspekcijske uprave KS i MUP-a KS, u kojem je navedeno da postoje veliki problemi u implementaciji mjera "Uzbune“.

Stoga će, rekao je Forto, u narednom periodu inicirati izmjene i dopuna zakonodavstva u ovoj oblasti na federalnom nivou.

Resorni ministri u Vladi KS Damir Filipović, Srđan Mandić i Adnan Šteta su kazali da je veliki problem u sankcioniranju vozila i zabrani saobraćaja za određene kategorije vozila, a to je pravni problem sa kojim se, naveli su, Kanton Sarajevo ne susreće prvi put.

Istaknuto je i da će pri svim sljedećim zagađenjima, odnosno epizode "Uzbune“, tramvajski i trolejbuski prevoz biti besplatan za građane.

Premijer i ministri su saglasni da će i dalje raditi na preventivnim mjerama i rješenju problema, ali da se trebaju uključiti svi nivoi vlasti, posebno federalni.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!