[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/17\/novi-trolejbusi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/17\/100x73\/novi-trolejbusi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/17\/novi-trolejbusi.jpg","size":"377.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

'Gras' bogatiji za još sedam novonabavljenih trolejbusa

Kantonalno javno komunalno preduzeće Gradski saobraćaj "Gras" bogatije je za još sedam novonabavljenih trolejbusa. Nekoliko vozila već je pušteno u saobraćaj, a kako je rekao ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, koji je obišao trolejbuski depo, time je ostvareno obećanje dato na početku prošle godine.

- U zadnjih godinu dana nabavili smo 14 novih vozila. Podsjetiću da je preko Evropske banke za obnovu i razvoj raspisan poziv za nabavku 25 novih najsavremenijih zglobnih trolejbusa koji će moći raditi bez kontaktne mreže. U protekloj godini nabavljeno je i deset zglobnih autobusa na plin, dakle ukupno 24 novonabavljena vozila - rekao je ministar Šteta.

Ministar navodi da je jučer preko Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) objavljen javni poziv za nabavku deset minibusa, čime će se unprijediti saobraćaj u padinskim dijelovima grada. Prema očekivanja, vozila bi na raspolaganju trebala biti na proljeće ove godine.

- S obzirom na to da nabavljamo nove trolejbuse, bit će potrebno osigurati i adekvatne uslove za parkiranje i servis. U saradnji sa "Grasom" napravit ćemo projekt kako bi trolejbuski depo dodatno osnažili u smislu građevinskih radova i potrebne infrastrukture. Ljudima koji ovdje rade osigurat ćemo optimalne uslove - rekao je ministar Šteta te dodao da očekuje da će do 2022. kompletan trolejbuski saobraćaj biti obavljan sa potpuno novim vozilima.

Također je dodao imaju osigurana sredstva za 2021. godinu za nabavku još 15 trolejbusa.

- Uz proširenje trolejbuske mreže do Vogošće, čija implementacija će krenuti u drugoj polovini ove godine, a 2021. će biti u funkciji, na raspolaganju bi trebali imati 40 vozila - rekao je ministar Šteta, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!