[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/francuska-vlada-povjerenje-protesti-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/100x73\/francuska-vlada-povjerenje-protesti-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/12\/francuska-vlada-povjerenje-protesti-xinhua.jpg","size":"451.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Štrajk u Francuskoj - Premijer najavio nastavak reformi penzionog sistema

Francuski premijer Édouard Philippe rekao je da su reforme u penzionom sistemu potrebne kako bi se stvorio pravedniji sistem koji će "biti isti za sve".

Prelazak na univerzalni sistem temeljen na bodovima izazvao je ogorčenje među sindikatima, koji kažu kako će to prisiliti osoblje da duže radi kako bi izbjegli smanjenje plaća.

Philippe je rekao da će se promjene primjenjivati na one koji počnu raditi 2022. godine i neće utjecati na one koji su rođeni prije 1975. godine.

Trenutno je u toku sedmi dan štrajka u Francuskoj zbog najavljenih reformi, podsjeća BBC.

- Došlo je vrijeme za izgradnju univerzalnog penzionog sistemu... mi predlažemo novi međugeneracijski pakt - rekao je Philippe novinarima na konferenciji za novinare u Parizu u srijedu.

Obećao je da će nastaviti s programom tih reformi bez obzira na proteste.

Najmasovniji štrajk u Francuskoj u zadnjih deset godina, dobio je podršku javnosti uprkos što je on izazvao poremećaj u odvijanju javnog prevoza, hitnim službama, bolnicama i školama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ne odustane od planirane reforme penzionog sistema. 

On želi pojednostaviti penzioni sistem koji se sastoji od više od 40 verzija, od kojih mnoge imaju različitu dob penzionisanja i benefite. Macron tvrdi da je sistem nepravedan i preskup, te zagovara jedinstven sistem. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!