[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/britanski-parlament-brexit-jeremy-corbyn-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/100x73\/britanski-parlament-brexit-jeremy-corbyn-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/21\/britanski-parlament-brexit-jeremy-corbyn-xinhua.jpg","size":"414.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Laburisti predstavili 'radikalan i ambiciozan' socijalistički plan za Britaniju

Laburistički čelnik Jeremy Corbyn objavio je u četvrtak izborni manifest svoje opozocione stranke, predstavljajući svoje "radikalne" planove da transformira Britaniju s rastom plaća u javnom sektoru, povećanjem poreza za kompanije i sveobuhvatnom nacionalizacijom infrastrukture.

Glasači se suočavaju s radikalnim odlukama  na izborima zakazanim za 12. decembar - izborom između Corbynovog plana socijalističke Britanije koji uključuje sveobuhvatnu nacionalizaciju i besplatne javne službe i  plana premijera Borisa Johnsona da realizira Brexit za nekoliko mjeseci i izgradi "dinamičnu tržišnu ekonomiju".

Govoreći u centralnom engleskom greadu Birminghamu, Corbyn je lansirao svoj plan "zelene industrijske revolucije", rekavši samo da bi Laburisti mogli promijeniti status quo, boreći se za obične ljude "protiv bankara, milijardera i establishmenta".

- Laburistički manifest je manifest nade, to je ono što ovaj dokument u suštini jeste, manifest koji će donijeti istinsku promjenu. Manifest pun popularne politike koju je politički establishment blokirao generacijama - izjavio je Corbyn.

Zaostajući u anketama javnosti, Corbyn se nada da će njegova poruka o promjenama oslabiti kritike njegovog stava prema Brexitu, prenosi Reuters.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!