[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/ecomedico-visit-002.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/100x73\/ecomedico-visit-002.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/ecomedico-visit-002.jpg","size":"374.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Ambasadorica Stromquist posjetila EcoMedico: Žene poduzetnice pokreću ekonomiju

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist obilježila je Međunarodni dan poduzetnica posjetom korisnicima Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II, zajedničke aktivnosti - podrške Vlade Švedske i USAID-a.

Ambasadorica Stromquist se susrela sa Mirelom Čučuković poduzetnicom koja stoji iza kompanije “EcoMedico”, rastućeg prerađivača meda i drugih pčelinjih proizvoda. “EcoMedico” je učestvovao u radionicama Sweden/USAID FARMA II projekta o online marketingu i grafičkom dizajnu, a uz podršku projekta učestvovali su na Belgrade Food Show, kao i na lokalnim događajima poput FARMA Dana u Ambasadi Švedske i Green Marketu u Ambasadi SAD-a. Cilj im je kontinuirani razvoj ponude, te svakodnevno rade na približavanju kupcima. 

- Na tržištu smo prepoznatljiviji po proizvodima na bazi meda i drugih pčelinjih produkata. Posebno su priznati naši sirupi za jačanje imuniteta djece i odraslih - kazala je Čučuković. 

Njihov najprodavaniji proizvod  je sirup Ecovit koji je, kako je dodala, uspio riješiti višegodišnje probleme brojnih roditelja sa apetitom kod djece, ali i sa jačanjem njihovog općefizičkog stanja. Pored toga, prepoznatljivi dio njihove ponude čine različite mješavine meda i ljekovitog bilja, te medne maske za kožu i kosu. 

 - Veoma je važno da ohrabrujemo žene da postanu poduzetnice. Ne samo da je to dobro samo po sebi, već je izuzetno važno za društveni i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Nadam se da priča Mirele Čučuković može ohrabriti druge žene da prate njen put. Impresivno je vidjeti da se male kompanije poput "EcoMedico" razvijaju tako brzo i šire svoj biznis - kazala je ambasadorica Stromquist.

Sweden/USAID FARMA II projekat je kroz svoje programe uključio posebne aktivnosti podrške ženama u poljoprivrednom sektoru. Kroz edukacije je samo u 2018. godini prošlo 1.295 žena, a korištena su i grant sredstva za podršku jačanju uloge žena u razvoju ovog sektora. Ambasadorica Stromquist je pozdravila napore žena poduzetnica te naglasila potrebu podrške malim i srednjim preduzećima koja tek počinju sa širenjem svoje proizvodnje, traže prostor na domaćem i međunarodnom tržištu, te uključuju mlade ljude u ovom procesu, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!