[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/delegacijasrnjemacke1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/100x73\/delegacijasrnjemacke1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/19\/delegacijasrnjemacke1.jpg","size":"366.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Njemačka spremna pomoći BiH u stvaranju humanih uvjeta za smještaj migranata

Delegacija Ministarstava za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva sigurnosti BiH, predvođena ministricom Semihom Borovac, danas je održala radni sastanak o izazovima povećanog priliva migranata u našu zemlju sa visokom delegacijom Savezne Republike Njemačke, a koju je delegirala savezna kancelarka Angela Merkel.

Njemačku delegaciju predvodio je Stephan Mayer, parlamentarni državni sekretar iz Ministarstva unutrašnjih poslova i član Bundestaga, a u delegaciji su bili: član Bundestaga i bivši savezni ministar Christian Schmidt, bivši savezni ministar i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling, rukovoditeljica Odjela za politiku migracija i izbjeglica Britta Behrendt, predsjednik organizacije Technisches Hilfswerk lbrecht Broemme...

Mayer je naglasio kako je cilj SR Njemačke da se uspostavi kontrola i upravljanje migrantskom situacijom te pokušaju regulirati i reducirati ilegalne migracije. U tom smislu, naveo je Mayer, pored pomoći Evropske komisije, Vlada SR Njemačke je spremna ponuditi još intenzivniju bilateralnu saradnju i podršku, posebno Graničnoj policiji BiH u smislu osiguravanja granica. Naglasio je kako je vodeći princip Vlade SR Njemačke da se prema migrantima humano ophodi bez obzira na njihov status.

Pozdravljena je odluka Vlade Federacije BiH kojom se osiguravaju dodatne dvije lokacije za alternativni smještaj migranata u kasarnama u Blažuju i Ljubače kod Tuzle. Predstavnici SR Njemačke zatražili su podatke o potrebama za njihovo opremanje kako bi se THW što prije izjasnio o načinu na koji može doprinjeti stvaranju humanih uvjeta za smještaj migranata.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je naglasio kako je BiH učinila mnogo na planu evidencije i uzimanja biometrijskih podataka migranata, potcrtavajući da Služba i Granična policija nisu dobile dodatna sredstva za rad.

Dodao je kako je u prethodne dvije godine kroz BiH prošlo više od 52.000 migranata te da je među njima evidentirano i više od 20 osoba koje su proglašene prijetnjom po nacionalnu sigurnosti i vraćene u matične zemlje, a što je doprinijelo sigurnosti ne samo BiH i regiona nego i Evropske unije – saopćeno  je iz Ministarstava za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!