[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/16\/asaf-becirovic-ilustracija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/16\/100x73\/asaf-becirovic-ilustracija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/16\/asaf-becirovic-ilustracija.jpg","size":"323.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

ASAF BEČIROVIĆ/NA KRAJU KRAJEVA : Bi l' se mala majorizirati dala?

Piše : Piše: Asaf Bečirović (In Memoriam) 

IZLOG: Majstori su rekli da skoknem po četiri vreće Rofiksa 510, dvanaest lajsni od tri zarez pet metara puta deset milimetara, dvije tube pur-pjene al' ne one za pištolj nego s pipcima, 67 regips tabli od 1.200 puta 120 puta 12 milimetara, 45 kvadratnih metara hrastovog parketa, plus ljepilo i lak za parket. I pile pečeno, ako se sjetim!

Usput, skačući od trgovine do trgovine, razgledao sam izloge. U njima je bilo svega, od odjeće do obuće. Onako prljav i nadrkan ušao sam da pitam pošto cijena koštanja košulje koju sam vidio u izlogu.

"Što ima u izlogu, to nije za vas!", rekne trgovac odmjerivši me.

Meni je bilo drago da me je persirao pa sam slatko izašao van butika.

PILE: Pred butikom je prosio tip sa šeširom ispred sebe. I on će, kao i svaki prosjak, u smiraj radnog dana, duboko zavući ruku u svoj šešir i izvući svoju sreću.

Helem, majstori su, kad su pojeli ono pile što sam ga se sjetio i donio, otišli kući. Prije nego su otišli, keramičar Alija je, između dva gutljaja piva, rekao:

"Dobra ova koka!"

"Nije koka nego pile!", opomenuo sam ga ja.

"A gdje ga kupi ovako finog?", zanimalo je keramičara.

Rekao sam da pile je prelazilo cestu, kamion ga zgazio, ja pokupio, očerupao i ispekao.

"A što je pile prelazilo cestu?", zanimalo je keramičara.

CESTA: "Platon bi rekao da pile je prešlo cestu za više dobro, Aristotel da je to u njegovoj prirodi, a Karl Marks da je to povijesna nužnost", rekne Zike, vodoinstalater.

Onda je Edo, onaj što mi radi izolaciju krova i može popiti najviše piva, rekao da pile je prešlo cestu da dođe, vidi i pobijedi, a da bi Hitler rekao da pile je prešlo cestu jer htjelo je pobjeći od plinske komore.

"Garant bi Čarls Darvin rekao da je prelazak pileta preko ceste logičan korak nakon silaska s drveta", rekne Muris, stolar obični.

MRAK: Keramičar Alija je piljio u kolege koji se svojim zanatom bave jer nisu našli posla u struci. A ja sam rekao Aliji da pile je htjelo ali nije prešlo cestu, jer ga je zgazio kamion, ja naišao, pokupio ga, očerupao i ispekao.

"E, svaka časti kamiondžiji", rekao je Alija koji je insistirao da ga oslovljavamo sa "druže".

 Onda su oko 19.25 majstori otišli, a ja sam do početka Dnevnika piljio u pileće koske. I taman kad se ona kugla na dnevniku zavrtjela, nestalo je električne energije. Nastupio je golemi mrak.

"Što se mraka tiče teško se može objasniti zašto je bilo neophodno napraviti ga u ovolikim količinama, kada se tačno zna da je čovjeku sasvim dovoljno kol'ko da mu mrak padne na oči", pomislih.

STEPENICE: Sad, kad nema struje, koristim priliku reći da mi je neko preporučio Ratka, al' fakat se tako zove i s Pala je, kao dobrog majstora za stepenice. Reknem ja Ratku kakve stepenice želim, a on mjeri li po stanu mjeri.

"Bogati Ratko, je l' to koordinate uzimaš", pitam.

"Jok, uzimam ti mjeru", rekne Ratko.

I htio ju je uzeti. Naime, Ratkove stepenice bi me koštale 3.800 KM.

"Čuj, Bošnjak sam od glave do pete, ali osjećam da se moje mogućnosti tu ne završavaju. Al' što je puno, puno je!", požalim se Ratku.

I dok je Ratko izlazio s koordinatama stana, uhvatio sam se kako razmišljam o tome da Srbima želim dug život. Dok izdržavaju kaznu na doživotnoj robiji.

STRUJA: Sad, evo i struje. Na ekranu je upravo pičio tekst s imenima ministara nove Vlade FBiH.

"Jebem li ga, opet nismo imali sreće. Dobili smo vladu kakvu zaslužujemo", reknem sam sebi.

I nazovem susjedu. Karmela se zove. Pitam da li je vidjela novi sastav vlade.

"Upravo slušam izjave političara!", rekne ona.

"Pa jah!", reknem ja. "Udarne vijesti na televiziji su rezervisane za izjave političara. Ko je kriv događajima što ne umiju tako lijepo da se izražavaju".

ŠLAFRUK: Potom je opet nastao kurcšlus. Navalio je mrak od maloprije. Karmela je izrazila bojazan pa sam je zovnuo na kavu i upalio svijeću.

Došla je u šlafruku, tom kućnom ogrtaču. Tako da sam lijepo vidio njena mamila ispod šlafruka.

Pričala je ona kako u Vladi nema niti jednog pravog Hrvata nego ih ikebane zastupaju, kako je potpisala peticiju protiv majorizacije Hrvata. Ja sam rekao da obavezno čuva zdravlje, jer tamo gdje je zdravstvo siromašno, zdravlje je najveće bogatstvo. I dodao da politika je kurva.

"Nije pristojno uspoređivati politiku i kurvu, jer bi kurvi moglo biti neprijatno", rekne ona.

Dok je ona pričala, ja sam milosrdno promatrao njena koljena i tako dalje. Nozdrve su mi raširile, usnice sam oblizivao. Te sam pitao susjedu:

"A bil' se mala majorizirati dala!"

PREPORUČUJEMO I OVO!

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!