[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/osce-obuka-krijumcarenje.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/100x73\/osce-obuka-krijumcarenje.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/osce-obuka-krijumcarenje.jpg","size":"388.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Obuka o temi krijumčarenja i nezakonite trgovine kulturnim dobrima

Borba protiv nezakonite trgovine umjetninama i kulturnim dobrima bila je tema dvodnevne obuke koja je danas završena, u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH).

Učesnici obuke, predstavnici agencija za provođenje zakona iz BiH, imali su priliku od carinika iz Francuske i lokalnih stručnjaka za umjetnine saznati o mjerama koje se poduzimaju u cilju borbe protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, kao i upoznati se sa primjerima krijumčarenja umjetninama.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin smatra da su pitanja i izazovi nezakonite trgovine kulturnim dobrima i umjetninama izrazito složeni i zahtijevaju multidisciplinarni pristup koji počiva na primjeni široke lepeze stručnog znanja i resursa.

- Stoga je neophodno poboljšati saradnju među nadležnim agencijama kako unutar zemlje, tako i na međunarodnom nivou, kako bi se osigurao sistematski pristup u borbi protiv ovog ozbiljnog krivičnog djela – kazao je Chuplygin.

Ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson je naveo da se Francuska već dugo godina bori protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, kako na vlastitoj teritoriji, tako i širom svijeta, radi sa nadležnim institucijama i tijelima, sarađuje sa Ujedinjenim narodima, a naročito sa UNESCO-om, te djeluje u kontekstu svog članstva u Evropskoj uniji.

- Podizanje svijesti o ovom pitanju i djelovanje na interresornom planu dovest će do ostvarenja najboljih rezultata – istakao je Rousson.

 Obuku je održana u saradnji sa Ambasadom Francuske u BiH, te uz podršku Centra protiv krijumčarenja umjetninama i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pri Ministarstvu sigurnosti BiH, saopćeno je iz Misije OSCE u BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!