[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/fna-112546.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/100x73\/fna-112546.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/fna-112546.jpg","size":"398.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Predstavljen bogat program 'Sarajevo Festa - Umjetnost i politika'

 "Sarajevo Fest - Umjetnost i politika", koji će u organizaciji East West Centra trajati od 30. novembra do 10. decembra u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, otvorit će panel diskusija "Čemu politika?" te bh. premijera filma "Pun mjesec" Nermina Hamzagića.

Organizator tog festivala Haris Pašović najavio je danas na konferenciji za medije bogat program, ističući da će svakog dana festivala biti održana panel diskusija i umjetnički program.

Kao razlog zašto je politiku uvrstio u festival, Pašović je kazao da to neće biti klasični prikaz politike, već da žele predstaviti politiku u kompleksnijem diskursu, te podsjetiti građane da je politika mnogo složenija nego što se to danas predstavlja.

Tako je za prvi dan festivala najavio debatu na kojoj će učestvovati mladi politički analitičari, među kojima su Dragan Bursać, Ivana Marić, Lejla Huremović te Danijal Hadžović.

Također je naveo da će svakog dana organizirati debate koje se tiču aktuelnih problema, između ostalih, Javno nasilje nad ženama, Evropa i demokratija, Za šta bi neko dao svoj život te Lažne historije.

Izvršni producent Festivala Ismar Hadžiabdić ističe da će sarajevski dio festivala trajati do 8. decembra, a da će 9. decembra u Mostaru biti održana panel diskusija "Vizija 2030: kuda idemo?" te predstava "Ponuda koja se ne odbija" rađena u režiji Harisa Pašovića. Festival će biti zatvoren u Banja Luci diskusijom "Izazovi našeg doba i težnja za prosperitetnim društvom" te koncertom "Songs of liberation".

Hadžiabdić je ustvrdio da će na festivalu biti prikazano devet filmova, od kojih će bh. premijere između ostalih zabilježiti - "Pun mjesec" Nermina Hamzagića, "Ajvar" Ane Marie Rossi, "Koja je ovo država!" Vinka Brešana te "Dnevnik Diane Budisavljević" autorice Dane Budisavljević.

Pored umjetničkog programa, dodao je da će biti održan i program Forum mladih lidera gdje će 50 učesnika u saradnji sa međunarodnim i domaćim mentorima razgovarati o umjetnosti i politici.  

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!