[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/leftor1211.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/100x73\/leftor1211.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/12\/leftor1211.png","size":"1,115.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Knjiga.ba predstavlja priče koje bi i čitaocima mogle biti zanimljive

Najveća online knjižara u BiH Knjiga.ba podsjeća danas da je u osnovi svake knjige priča, osim ako u toj knjizi nisu skupljene priče. Stoga predstavlja upravo tri takva naslova iz njene bogate ponude.

Tu je Jorge Bucay "Klasične priče da se bolje spoznaš". Malo je autora koji poznaju terapeutsku moć priča i njihovu sposobnost da nas vode samospoznaji poput Jorgea Bucaya. Još od pamtivijeka u pričama se susrećemo s najdubljim mislima i osjećajima ljudskog roda, ali i s vrijednostima i spoznajama na kojima počiva društvo u kojem živimo. Tim dragocjenije su one koje nam se obraćaju iz davnine.

Od Odisejevih pustolovina, preko Ružnog pačića, Crvenkapice i Trnoružice, pa sve do Pinocchija i Male sirene, u Klasičnim pričama poznati argentinski psihoterapeut prepričat će nam petnaest svima znanih pripovijesti i pomoći nam da bolje razumijemo ono što i dan-danas pokreće naše djelovanje, baš kao i ono što nas koči na našem putu prema sretnijem životu.

Jezikom modernim i punim čarolije, na tragu nezaboravnog bestsellera Ispričat ću ti priču, Jorge Bucay podario nam je jedinstvena nova tumačenja klasičnih priča pretvarajući ovu knjigu u mjesto susreta najljepših bajki našega djetinjstva i mudrosti autora koji nas ne prestaje oduševljavati.

Hauard Lavkraft "Nekronomikon - Najbolje horor priče" je zbirka 20 najreprezentativnijih priča svjetskog majstora strave. Poznavalac Lavkraftovog djela, Dejan Ognjanović je odabrao priče, napisao uvod, pogovor i sav propratni materijal, preveo nekoliko priča i dodatno redigovao postojeće prijevode. Jedna od značajnih stvari su i kratki uvodi koji prate svaku priču i govore o njenom nastanku, izvorima, objašnjavaju njen značaj za Lavkraftov opus i kakav su uticaj kasnije imale, te da li su doživjele stripovske ili filmske adaptacije.

Slijedi knjiga koju je uredio Muamer Spahić "1001 noć (Izbor)". Hiljadu i jedna noć u izboru i prijevodu sa arapskog izvornika od reisu l-uleme Fehima ef. Spahe (1877-1942).

Široke su kapije na koje slušatelji i čitatelji Hiljadu i jedne noći stupaju u prvu, pa potom drugu, treću... priču, zatim u prave okeane priča, saopćeno je iz Knjiga.ba.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!