[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/potpisivanje2210.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/100x73\/potpisivanje2210.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/potpisivanje2210.jpg","size":"307.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

KS - Za izradu digitalne informacione platforme osigurano 202.000 KM

Za digitalnu transformaciju Kantona Sarajevo (KS), odnosno za izradu digitalne informacione platforme za pametno Sarajevo, bit će uloženo 202.000 KM, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Kako se navodi, na ovaj način će Vlada KS biti transparentnija, te će vlastite usluge učiniti još dostupnijim građanima.

Tim povodom, danas su direktor Zavoda za informatiku i statistiku KS Dino Šehović i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sukhrob Khoshmukhamedov potpisali Sporazum o finansiranju.

- Ovaj projekt ima za cilj postavljanje temelja za digitalnu transformaciju koja će omogućiti brže i učinkovitije djelovanje institucija Kantona Sarajevo, te smanjenje operativnih troškova i pružanje tačnih podataka o stanju u KS - poručio je direktor Šehović.

Dodao je kako se će se u prvoj fazi projekta napraviti inventura stanja KS za dva sektora, tačnije ministarstva o čemu će odlučiti Vlada KS, "a to će u budućnosti biti korisno kako za javni tako i za privatni sektor".

- Mapirat će se sve e-usluge koje trenutno postoje, kao i one koje su u planu, i to kroz prostorni prikaz svih objekata i podataka. Obezbijedit ćemo modularni razvoj i ‘pametno’ (smart) upravljanje ministarstvima, javnim institucijama i preduzećima s postojećim i novim izvorima podataka - naglasio je direktor Šehović.

Zavod za informatiku i statistiku je uz podršku Vlada KS za ovaj projekt izdvojio 170.000 KM, a UNDP 32.000 KM.

- Saradnja UNDP-a i Vlade KS u ovoj godini je najintezivnija do sada. Ovaj projekt je veoma značajan i nadam se da će njegovi rezultati biti vidljivi tokom prvog tromjesječja naredne godine - najavio je Khoshmukhamedov.

Sporazum je potpisan na otvaranju četvrtog Sarajevo Unlimiteda  2019, koji je počeo danas i trajat će naredna dva dana, navodi se u saopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!