[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/19\/egipat-kovcezi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/19\/100x73\/egipat-kovcezi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/19\/egipat-kovcezi.jpg","size":"403.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Arheolozi otkrili detalje o 30 nedavno otkrivenih drevnih kovčega u Egiptu

Egipatsko ministarstvo antikvitete otkrila je detalje 30 drevnih kovčega nedavno otkrivenih u južnom gradu Luksor.

Mostafa Waziri, generalni sekretar Vrhovnog vijeća za antikvitete, rekao je u subotu novinarima da su kovčezi s natpisima i slikama pronađeni u nekropoli Asasif na zapadnoj obali rijeke Nil, u blizini Luxora.

Kaže da su kovčezi bili namijenjeni za muškarce, žene i djecu iz 22. dinastije (945-715 p.n.e.), a jedan svećenik ih je otkrio i sakrio zbog straha da ne budu opljačkani, piše Associated Press.

Kovčezi su bili poredani u dva sloja, a gornji je bio poprečno postavljen u odnosu na donji.

Egipat želi privući pažnju javnosti sa svojim arheološkim otkrićima u nadi da će oživjeti turistički sektor, koji je teško pogođen nemirima nakon ustanka iz 2011. godine.

Većina grobnica u Asasifu, koji je blizu Doline kraljeva, potječe iz kasnog razdoblja (664-332 p.n.e.) starog Egipta.

Međutim, tu su i grobnice iz ranije 18. dinastije (1.550-1.292 p.n.e.), koja je bila prva u sklopu Novog kraljevstva. Tu su pronađene grobnice poznatih faraona Ahmosea, Hatšepsuta, Tutmosisa III, Amenhotepa III, Ahenatona i Tutankamona.

Prošle sedmice ministarstvo za antkvitete objavilo je da su arheolozi otkrili drevno "industrijsko područje" u Luksorsovoj zapadnoj dolini.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!