[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/zana-mrkonjic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/100x73\/zana-mrkonjic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/zana-mrkonjic.jpg","size":"300.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Iz tiska izašla knjiga 'Međunarodno poslovanje' Žane Mrkonjić

Iz tiska je izišla stručna knjiga doc.dr.sc. Žane Mrkonjić pod nazivom "Međunarodno poslovanje" koja kroz jedanaest poglavlja govori o međunarodnom poslovanju kroz prizmu globalne konkurentnosti u otvorenoj i integriranoj svjetskoj ekonomiji, s posebnim osvrtom na BiH i njezine prilike za poboljšanje nacionalne kompetitivnosti.

 Autorica vješto stavlja u kauzalni odnos globalnu konkurentnost i međunarodno poslovanje, krenuvši od svrhe osnivanja svih važnih vanjskotrgovinskih institucija, spremnosti izlaska nacionalnih kompanija na globalno tržište, uključivanje vanjskotrgovinskih sudionika, kalkuliranje s cijenama, ali i upravljanje potencijalnim rizicima, plaćanjima i digitalnom međunarodnom poslovanju, pa sve do nacionalnog prihvata strane investicije, kapitala, kompanije na vlastitom tržištu. 

 Kroz posebno poglavlje o poslovanju s Europskom unijom ukazuje da se loša globalna konkurentnost Bosne i Hercegovine zrcali u makroekonomskoj neravnoteži, niskom BDP-u, velikoj nezaposlenosti, vanjskotrgovinskom deficitu, velikoj javnoj potrošnji, neučinkovitoj administraciji i napose nemogućnosti povećanja produktivnosti, pa tako i nacionalne konkurentnosti.

 Naglašava kako Bosna i Hercegovina u nastojanju ostvarivanja bolje konkurentske pozicije mora napraviti radikalni raskid s prošlošću te se okrenuti identificiranim i zacrtanim reformama i strateškim programima koji će stvarati novo poslovno okruženje, inicirati i popularizirati znanje, razvoj istraživačkih i razvojnih zajednica, inovativnost i tehnološku sofisticiranost i kreativnost, a sve u funkciji stvaranja uvjeta za globalnu konkurentnost pa tako i za gospodarski rast i razvoj.

 Autorica vjeruje kako će knjiga biti konstruktivan doprinos prije svih studentima, a potom i privatnim i javnim institucijama u njihovim priprema za međunarodno poslovanje, stoga neizmjernu zahvalnost duguje svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana, a prije svih HTEronetu.

  Mrkonjić je najavila kako već radi na istraživanju za novu knjigu koja će se baviti ICT sektorom, jednim od najperspektivnijih sektora u BiH.

 Knjiga "Međunarodno poslovanje" može se nabaviti u knjižnici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!