[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/crnadak-feruta-iaea.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/100x73\/crnadak-feruta-iaea.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/crnadak-feruta-iaea.jpg","size":"415.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Crnadak upoznao Feruta o problemu odlagališta nuklearnog otpada Trgovska gora

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Beču s v.d. generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Kornelom Ferutom.

Glavne teme sastanka bile su nastavak saradnje BiH s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i problem odlagališta nuklearnog otpada Trgovska gora.

Crnadak upoznao je v.d. generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju sa konkretnim razlozima zbog kojih se BiH oštro protivi izgradnji odlagališta na lokaciji Trgovska gora, kako je najavila Republika Hrvatska.

Šef bh. diplomatije rekao je da će institucije na svim nivoima i u narednom periodu biti uključene u intenzivnu saradnju BiH s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u vezi sa ovim pitanjem. On je izrazio nadu da će dobra saradnja BiH i IAEA koja je doprinijela poboljšanju nuklearne bezbjednosti u BiH biti nastavljena i u drugim oblastima.

Crnadak je poželio uspjeh u radu novom vršiocu dužnosti generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Tokom popodneva Crnadak će se obratiti na 53. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Beču, saopćeno je iz MVP-a BiH. 

Crnadak predvodi delegaciju BiH koja učestvuje u radu Generalne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, kako bi u najvišem resornom tijelu pod okriljem Ujedinjenih nacija skrenuli pažnju na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz nuklearne elektrane Krško na samoj granici sa BiH, u blizini opštine Novi Grad.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!