[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/nato-irak-stoltenberg.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/100x73\/nato-irak-stoltenberg.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/nato-irak-stoltenberg.jpg","size":"435.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Stoltenberg u Iraku: Obuka vojnih snaga ključni element u borbi protiv terorizma

 Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se u utorak 17. septembra s iračkim premijerom Adilom Abdul-Mahdijem kako bi razgovarali o novoj misiji obuke i sigurnosnoj situaciji u regiji.

Generalni sekretar odao je počast hrabrosti iračkih snaga pri oslobađanju zemlje od Daeša (Islamska država) i oslobađanju miliona od represije, rekavši da ova pobjeda čini Irak i NATO sigurnijim.

Nakon odluke savezničkih čelnika na NATO-ovom samitu 2018. godine, stotine voditelja obuka i pomoćnog osoblja sada su u Iraku, pružajući savjete i podršku premijerovom nacionalnom operativnom centru, ministarstvu obrane i uredu za nacionalnu sigurnost. NATO također podržava brojne iračke vojne škole i akademije, uključujući Univerzitet odbrane.

Stoltenberg je naglasio da će NATO pomoći Iraku u formiranju osnovne grupe instruktora i trenera, jačanje vještina u područjima poput suprotstavljanja improviziranim eksplozivnim sredstvima i vojnoj medicini i vojnim komunikacijama.

Dalje je podvukao puno poštovanje NATO-a prema suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Iraka. Naglasio je da dok se Irak i dalje obnavlja, zemlja može računati na stalnu podršku i prijateljstvo NATO-a.

- Osuđujem napade na civilne naftne objekte u Saudijskoj Arabiji. Svako ometanje isporuka nafte u svijetu očito je zabrinjavajuće za NATO saveznike. Pomno i zabrinuto pratimo razvoj događaja. Pozivam sve strane da spriječe dalje takve incidente koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti - prokomentarisao je Stoltenberg nedavne napade na naftna postrojenje u Saudijskoj Arabiji, navodi se u saopćenju NATO-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!