[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/merkel-johnosn-berlin-august-2019-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/100x73\/merkel-johnosn-berlin-august-2019-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/merkel-johnosn-berlin-august-2019-xinhua.jpg","size":"312.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Johnson i Merkel o postizanju dogovora o Brexitu

Britanski premijer Boris Johnson rekao je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u utorak da će  energično i odlučno raditi  na postizanju dogovora o Brexitu i da će o tome govoriti u UN-u sljedeće sedmice, rekao je njegov glasnogovornik.

Posle neprijatne posjete Luksemburgu u ponedjeljak, gdje su Johnsona izviždali demonstranti, a premijer Xavier Bettel ga kritikovao, britanski premijer je telefonski razgovarao sa Merkel, udvostručivši napore da osigura sporazum o izlasku iz EU, prenosi Reuters.

"Premijer je ponovio da su se Britanija i EU saglasile da pojačaju napore za postizanje dogovora bez bekstopa, što bi britanski parlament mogao da podrži, kao i da ćemo energično i odlučno raditi na tome da se to i ostvari prije 31. oktobra", saopćio je glasnogovornik Jonhsona.

To će biti tema razgovora i na predstojećoj Generalnoj skupštini UN-a  u New Yorku.

Johnson i Merkel su razgovarali i o napadu na saudijska naftna postrojenja i složili se da s međunarodnim partnerima treba da zauzmu zajednički odgovor.

Oni su poručili da treba smanjiti tenzije u regionu.

Johnson i Merkel su se, prenosi Anadolyu Agency, složili  da treba dati „kolektivni odgovor“ na prošlosedmične napade u Saudijskoj Arabiji.

U telefonskom kontaktu Johnson i Merkel su razgovarali o napadima i „potrebi da zajedno s međunarodnim partnerima  dogovore kolektivni odgovor“, navodi se u izjavi britanske vlade.

"Što se tiče Irana, oni su potvrdili svoju posvećenost zajedničkom pristupu i važnosti izbjegavanja daljnje eskalacije napetosti u regiji", navedeno je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!