[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/170919-melika-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/100x73\/170919-melika-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/170919-melika-markica.jpg","size":"362.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Mahmutbegović: Tendenciozno problematiziranje deklaracije SDA

Potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) Melika Mahmutbegović smatra da su tendenciozni, zlonamjerni i neutemeljeni verbalni napadi i pritisci koji od nekih političkih faktora dolaze povodom programske deklaracije SDA usvojene na nedavnom sedmom kongresu te stranke.

- Realnost je da je programska deklaracija, koja sadrži i reformu Ustava BiH, nešto što je bilo i na prethodnim kongresima 2009. i 2015. godine. Prema tome, problematiziranje u ovom momentu nečega što nije ni antidejtonsko ni protivustavno ni protiv države, govori da oni koji to rade, žele postići određeni cilj - da se SDA optuži za antiustavno ili antidejtonsko djelovanje premda to rade druge stranke, kroz njihove deklaracije. Poznato je da deklaracija SNSD-a iz 2015. jasno definira jednostranu secesiju Republike Srpske pa uprkos tome, tada nije bilo komentara ni iz Srbije ni od HNS-a. Svi su prešutjeli tu deklaraciju kao da je nešto normalno - rekla je Mahmutbegović za agenciju Fena.

Deklaracija Stranke demokratske akcije, po njenim daljnjim navodima, ne zaslužuje tu vrstu napada i SDA odbacuje sve navode o antiustavnom karakteru ovog dokumenta.

Napadi koji se povodom deklaracije dešavaju u zadnje vrijeme neće, kako kaže, Stranci demokratske akcije uskratiti da ima legitiman cilj jer ona ima legitimnost kazati da hoće u budućnosti funkcionalnu, građansku državu sa zaštićenim pravima svakog građanina u svakom njenom dijelu.

- Mislim da sve više građana u Bosni i Hercegovini razmišlja na taj način i to je nešto što ne remeti sadašnji status, ali je naše pravo da iskažemo taj cilj jasno pokazujući i kazujući da bilo kakva promjena Ustava BiH ne može doći željom samo jednog naroda već konsenzusom i dogovorom sva tri. Naravno, očekujem da će u budućnosti sva tri naroda shvatiti potrebu da imamo funcionalnu državu u kojoj ćemo svi imati jednaka prava, državu koja će biti dio Evropske unije. Mislim da je to dobro za sve građane i narode u Bosni i Hercegovini - zaključila je Mahmutbegović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!