[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/21\/brod-open-arms-migranti-iskrcavanje-august-2019-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/21\/100x73\/brod-open-arms-migranti-iskrcavanje-august-2019-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/21\/brod-open-arms-migranti-iskrcavanje-august-2019-xinhua.jpg","size":"432.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

EU spremna da nadzire relokaciju migranata

Evropska unija saopćila je u srijedu da je spremna da nadzire relokaciju više od 80 migranata sa spasilačkog broda koji se trenutno nalazi u italijanskoj luci na otoku Lampedusa.

Glasnogovornica Evropske komisije Natasha Bertaud izjavila je "da smo sada spremni da koordiniramo proces relokacije i da pružimo operativnu podršku italijanskim vlastima".

U saradnji s italijanskim kolegama, agencije EU za kontrolu granica i azil izvršit će prethodni skrining 83 osobe kako bi ustanovile da li su one podobne da traže međunarodnu zaštitu. 

Migranti su stigli do talijanske obale  na humanitarnom brodu Open Arms koji plovi pod španskom zastavom i koji je plutao Mediteranom protekle skoro tri sedmice nakon što su mu italijanske vlasti zabranile ukrcavanje u neku od italijanskih luka.

Španija, Portugal, Njemačka, Francuska i Luksemburg podijelit će migrante. Rumnija je ponudila da prihvati neke od njih, ali njena pomoć nije trenutmo potrebna, kazala je Bertaud, prenosi Associted Press. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!