[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/2109-foto-azartec.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/100x73\/2109-foto-azartec.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/2109-foto-azartec.jpg","size":"457.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Peter Kropsch novi predsjednik Evropske asocijacije novinskih agencija

 Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) održala je jučer redovnu godišnju konferenciju u glavnom gradu Poljske Varšavi.

Moto ovogodišnje konferencije bila je "Budućnost nacionalnih novinskih agencija u Evropi. Obučavanje novinara novinskih agencija za budućnost", koja je okupila direktore i predstavnike više od 30 novinskih agencija, uključujući novinske agencije Turske, Njemačke, Albanije, Hrvatske, Azerbejdžana kao i Federalnu novinsku agenciju FENA iz BiH.

U svojim obraćanjima, direktor poljske novinske agencije PAP, ujedno i domaćin ovogodišnje konferencije, Wojciech Surmacz i direktor švedske novinske agencije TT i dosadašnji predsjednik EANA-e Jonas Eriksson su naglasili značaj korištenja odgovarajućih mehanizama u području javnih informacija, javlja novinska agencija Azertac.

Danas je održana i Generalna skupština EANA-e, na kojoj su izabrani predsjednik, generalni sekretar i dva nova člana upravnog odbora Alijanse.

Za dvogodišnji mandat predsjednika EANA-e je izabran Peter Kropsch, predsjednik njemačke novinske agencije DPA, dok će iduće tri godine funkciju generalnog sekretara obavljati Alex Giboi, direktor novinske agencije Rumunije .

Dva nova člana, Michalis Psilos, predsjednik Grčke novinske agencije ANA-MPA, i Jiri Majstr, direktor češke novinske agencije CTK, zajedno sa već postojećim članom Clemensom Pigom, direktorom austrijske novinske agencije APA čine Upravni odbor Alijanse.

Novi predsjednik EANA-e Peter Kropsch zahvalio je odlazećem predsjedniku Jonasu Erikssonu za izvrstan posao koji je obavljao tokom predsjedanja od 2016. godine.

- Siguran sam da govorim uime svih članova EANA-e dok se zahvaljujem dosadašnjem generalnom sekretaru Eriku Nylenu, koji se brinuo za EANA-u tokom proteklih 17 godina. EANA se mora pozabaviti mnogim pitanjima tokom narednog mandata, od kojih su prioritetna borba za direktivu o autorskim pravima i sloboda medija," rekao je novi predsjednik EANA-e, navodi se u saopćenju EANA-e.  

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je osnovana 1956. godine kao forum razmjene saradnje i informacija nakon konferencije u Strazburu. Sastoji se od 32 novinske agencije koje promovišu i poštuju autorska prava, pristup kvalitetnim informacijama, tehnološki razvoj medija i slobodi medija.  

Federalna novinska agencija FENA je članica EANA-e od 2017. godine, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!