[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/fna-86475.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/100x73\/fna-86475.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/fna-86475.jpg","size":"429.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Advokatska komora proslavila 135 godina

Skupština Advokatske/Odvjetničke komore Federacije BiH održana je danas u Neumu. Sama sjednica imala je osim radnog i slavljenički karakter - Advokatska komora proslavila je 135 godina postojanja u BiH.

Kako je saopćeno, sjednici su osim velikog broja advokata iz Federacije BiH, prisustvovali i gosti – predstavnici advokatskih komora Srbije, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Republike Srpske i Vojvodine. Govorilo se o položaju advokata kako u BiH, tako i u regionu. Predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić istakao je potrebu da sve komore u regionu rade sinhronizovano na iznalaženju zakonskih rješenja vezanih za rad advokata, kako bi se što prije dostigli standardi Evropske unije. Istakao je i da smo jedna od rijetkih zemalja u kojoj advokatura nije ustavna kategorija.

Predsjednik Odvjetničke komore Republike Hrvatske Josip Šurjak kazao je da komore služe osim za zaštitu advokata i za zaštitu klijenata, te da je iz tog razloga važno da one jačaju u svim oblicima. Najvažnije je, rekao je, da svi advokati budu samostalni i nezavisni, jer se samo na taj način mogu zaštiti slobode i prava klijenata.

Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske rekao je da je u Bosni i Hercegovini jako teško biti advokat, posebno u poratnim godina u kojim dolazi mnogo emisara, koji nam donose novine sa zapada. Zbog svega što se dešavalo, rekao je, svi još nisu dovoljno spremni na promjene, podsjećajući da ni obrazovni sistem nije spreman.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović izjavio je da je 135 godina golemo iskustvo i zalog generacijama budućih advokata. Put istine i pravde je dug, na njemu su scile i haribde, orkani i visovi, dok Komora uvijek ostaje svjetionik na njemu.

Na sjednici su uručene zlatne plakete Ratku Roganoviću iz Nikšića, Omeru Abdagiću iz Cazina i Seadu Sarihodžiću iz Tuzle.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!