[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/02\/film-nagrada.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/02\/100x73\/film-nagrada.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/02\/film-nagrada.jpg","size":"313.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Film 'Granice kiše' najbolji u Parizu

Film "Granice kiše" Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, proglašen je najboljim filmom na međunarodnom filmskom festivalu u Parizu "L'Europe autour de l'Europe". Dobio je "Prix Sauvage" i osvojio nagradu mladog žirija festivala.

 Nakon nagrada u Italiji i Francuskoj u ožujku ove godine, film nastavlja uspješan niz međunarodnih nastupa koji je započeo svjetskom premijerom u Montrealu.

 "Nakon toga prikazan je na vodećim filmskim festivalima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Rusiji, Švedskoj, Italiji i zemljama regije. Debitantsko ostvarenje Sudara i Mijovića na pariškom festivalu, održanom od 14. do 31. ožujka, imao je svoju francusku premijeru u kultnom bioskopu 'L’Entrepot' koji je osnovao Frederik Miteran, nećak nekadašnjeg predsjednika Fransoa, i kasnije ministar kulture Francuske", prenosi RTCG.

 Na festivalu je prikazano preko 100 filmova, a u glavni takmičarski program uvršteno je samo osam.

 U izjavi žirija je rečeno da je "pobijedio film koji afirmativno gleda na život, a to je danas više nego potrebno. To je i film u kojem su mjesto i pejsaž vjerojatno glavni lik. Film u kojem se samo s osmjehom mogu poraziti sjećanja na rat i stradanja koji polako i tiho još uvijek proganjaju ovaj prostor ispod površine svih njegovih okolnosti. Film u kojem ljubav stoji uspravno, kao dokaz i potvrda samoj sebi".

 Iza filma stoje producentske kuće Balkan Kino iz Beograda, Montenegro Max Films iz Podgorice, Media Plus iz Beograda i Oskar Film iz Banja Luke.

 Film su financirali Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Filmski centar Srbije, Geteborški filmski festival, Radio televizija Crne Gore i drugi.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!