[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/30\/fna-100505.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/30\/100x73\/fna-100505.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/30\/fna-100505.jpg","size":"506.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

FEDU Festival koji najmlađima pruža najbolje

 Festival dječije umjetnosti (FEDU), njegovo peto izdanje, bit će održano od 3. do 7. maja u Sarajevu i drugim bh. gradovima, obogaćujući kulturnu scenu brojnim umjetničkim sadržajima namijenjenim najmlađima.

Kako je istaknuto na današnjoj pres konferenciji, Festival koji je nastao prije pet godina od kada je "odbolovao dječije bolesti i sada je među najznačajnijim festivalima za djecu u regionu".

Ove godine na Festival dječije umjetnosti bilo je prijavljeno 26 predstava, a izabrano je njih devet.

Selektorica pozorišnog programa Indira Kučuk-Sorguč navela je da je cilj najmlađima ponuditi ono najbolje.

Kučuk-Sorguč je istakla da ovaj festival njeguje raznolikost i autorski izraz, edukativan je, maštovit, savremen, konvencionalan i razigran.

U okviru Festivala bit će održane brojne radionice za djecu koje će biti realizirane u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo.

Kao jednu od posebnosti ovogodišnjeg festivala direktor FEDU-a Fahrudin Kučuk je naveo pokretanje FEDU Kids bazara u okviru kojeg će se najmlađi sresti s klovnovima, zabavljačima, ali i dućanom knjiga, lutkama od filcane vune, edukativnim igračkama i sa još mnogo toga.

O muzičkim programima u okviru Festivala govorila je Alma Ferović Fazlić, koja je između ostalog navela da će biti upriličena muzička radionica koju vodi Almir Hukelić.

Predstave će biti igrane na više lokacija - Pozorištu mladih Sarajevo, JU Centru kulture i mladih Općine Centar te JU KCS Kakanj.

Tako će, osim u Sarajevu, Festival sa raznim sadržajima - pozorišnim, književnim i muzičkim biti organiziran za mališane u Kaknju, Kraljevoj Sutjesci, Tuzli i Brezi.

Na Festivalu dječije umjetnosti učestvuju pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!