[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/zagadjenje-dimnjaci.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/100x73\/zagadjenje-dimnjaci.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/zagadjenje-dimnjaci.jpg","size":"250.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

FBiH - Rast koncentracija zagađujućih materija u zraku danas i sutra

Kvalitet zraka u ponedjeljak, na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH je bio znatno bolji nego prethodnih dana.

Prekoračenja graničnih vrijednosti sumpor dioksida i lebdećih čestica ipak su zabilježena u Visokom, Ilijašu, Zenici, Živinicama, Tuzli i Jajcu.

Ipak, koncentracije nisu dostizale nivoe kakvi su zabilježeni prethodnim danima, a u navedenim gradovima je bilo i perioda sa čistim zrakom.

U Sarajevu i Goraždu nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti.

Jutros, kvalitet zraka uglavnom zadovoljavajući - čist do umjereno zagađen, sa izuzetkom relativno visokih koncentracija sumpor dioksida u Zenici i Živinicama te lebdećih čestica u Visokom, Tuzli i Lukavcu.

Stabilna atmosferska slika bez vjetra i padavina će usloviti vraćanje temperaturne inverzije u dolinama i kotlinama Bosne pa se očekuje rast koncentracija zagađujućih materija u zraku danas i sutra, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Takav trend, uz moguće oscilacije u četvrtak, bi trebao potrajati do vikenda, kada se očekuje sličan scenario kakav je bio prethodnog vikenda.

Pročitajte: Forto na protestnom okupljanju građana: Djeca do 12 godina su prioritet!

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!