[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/grad-bec-pcele.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/100x73\/grad-bec-pcele.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/07\/grad-bec-pcele.jpg","size":"50.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

FAO pomaže pčelarstvu u Turskoj

 Pčelarstvo je istaknuta aktivnost i ne samo  važan izvor prihoda, već je i ključna  uloga pčela u očuvanju biološke raznolikosti i prirodne ravnoteže ekosistema.

U tu svrhu, FAO je osigurao 400 košnica i opremu pčelarima u selima općina Karaman i Konya gdje je pčelarstvo posebno važna aktivnost, a kako bi podržao integrirani plan za očuvanje šuma Ereglija u centru Turske.

Aktivnost je dio projekta održivog upravljanja zemljištem i poljoprivredom koji se provodi u saradnji s ministarstvom poljoprivrede i šumarstva i finansira  iz Globalnog fonda za okoliš.

Medonosne pčele obavljaju 85 posto oprašivanja u prirodi. Stoga, pčele, prelazeći s cvijeta na cvijet, pružaju ključnu uslugu u očuvanju i razvoju biološke raznolikosti i osiguranju  prihoda od hrane, odnosno i meda i drugih pčelinjih proizvoda.

- Pčelarstvo podržava preživljavanje poljoprivrednika kroz dodatnu zaradu, a doprinosi i boljem oprašivanju biljaka i drveća. Oprašivanje je jedan od najvećih prirodnih procesa koji pčele i drugi oprašivači pružaju čovječanstvu - rekao je Peter Pechacek, zvaničnik pri FAO-u i vodeći stručnjak projekta.

Pčelarstvo ne samo da ima pozitivan utjecaj na ruralni razvoj, već ima i ekološku korist i igra veliku ulogu u sprečavanju klimatskih promjena. Povećana prisutnost biljaka potiče zaštitu biološke raznolikosti, čemu pčelarstvo značajno doprinosi kroz kontrolu erozije tla i vodnih sistema.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!