[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/22\/ejpu18-sarajevo-u18.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/22\/100x73\/ejpu18-sarajevo-u18.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/22\/ejpu18-sarajevo-u18.jpg","size":"275.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Evropsko prvenstvo u judu U18 od 28. juna do 1. jula u Sarajevu

Evropska judo unija (EJU) povjerila je Judo savezu Bosne i Hercegovine organizaciju još jednog velikog međunarodnog takmičenje - Evropskog prvenstva U18, koje će se od 28. juna do 1. jula održati u Sarajevu.

To je potvrda je da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina postali omiljena destinacija i adresa zvaničnim evropskim i internacionalnim takmičenjima. JS BiH do sada je više nego uspješno organizirano Svjetsko prvenestvo U18 (2015.), pet evropskih prvenstava i 14 Evropa kupova. 

Judo sport je najtrofejniji olimpijski sport u BiH. Pored te činjenice, jedan je od onih sportova koji je najviše doprinio afirmaciji bosanskohercegovačkog sporta na međunarodnoj sportskoj sceni i kroz organizaciju ovih velikih sportskih događaja. Svakako da organizacija ovih i ovakvih sportskih dogadjaja nemjerljivo doprinosi razvoju i popularizaciji judo sporta, afirmaciji Bosne i Hercegovine kao međunarodne sportske destinacije, saopćeno je iz JSBiH.  

Takmičenja ovog nivoa doprinose i razvoju turizma, tu su benefiti od uživo prenosa, slike iz Sarajeva četiri dana će se emitirati u cijeloj evropi i svijetu putem websitea EJU. Sve će ovo u konačnici doprinjeti jednoj krajnje afirmativnoj slici o Sarajevu i Bosni i Hercegovini, što je i jedan od krucijalnih razloga organizacije ovih prestižnih takmičenja.

Na sarajevskom tatamiju za laskave titule najboljih judo takmičara za 2018. godinu u Evropi borit će se 450 najboljih mladih judo takmičara iz više od 40 zemalja. Po broju zemalja učesnica ovo je zasigurno najveća međunarorna sportska priredba koja će se održati u ovoj  godini u BiH, navodi se u saopćenju. 

Podijelite ovaj članak!