[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/un-vijece-sigurnosti-sirija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/100x73\/un-vijece-sigurnosti-sirija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/un-vijece-sigurnosti-sirija.jpg","size":"467.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Evropske članice UN-a traže dosljedan nastavak sankcija Sjevernoj Koreji

 Evropski članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zauzeli su se u utorak za dosljedan nastavak međunarodnih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji, nakon sjednice iza zatvorenih vrata koju je Pyongyang kritizirao.

"Međunarodne sankcije moraju ostati te se u cijelosti i strogo primjenjivati", istaknuli su u izjavi, koju je pročitao francuski ambasador Nicolas de Riviere, šest evropskih članica Vijeća sigurnosti: Belgija, Njemačka, Francuska, Poljska i Velika Britanija te Estonija koja će to postati u januaru.

Sjevernokorejski ambasador u UN-u Kim Song u ponedjeljak je na nesvakidašnjem susretu s novinarima oštro kritizirao Pariz, Berlin i London pobunivši se protiv održavanja sjednice Vijeća sigurnosti o sjevernokorejskom ispitivanju projektila.

Rasprava o "našim mjerama za samoobranu" u Vijeću "samo će učvrstiti našu spremnost da branimo naš suverenitet", upozorio je sjevernokorejski diplomat dok su pregovori Sjedinjenih Država i njegove zemlje u zastoju.

Izaslanici su objavili zajedničku izjavu sa sastanka vijeća od 15 članova, a nakon što je Pyongyang rekao da je testirao ispaljivanje nove balističke rakete lansirane s podmornice  prošle srijede. Raspravu su u UN-u  zatražile Njemačka, Britanija i Francuska, prenosi  Reuters.

Lansiranje raketa bio je najprovokativniji potez Sjeverne Koreje, jer je nastavila dijalog sa Sjedinjenim Državama  započet 2018. godine i uslijedilo je nakon niza drugih testiranja raketa u posljednjih nekoliko mjeseci. Rezolucije Vijeća sigurnosti SAD-a zabranjuju Pyongyangu korištenje balističke raketne tehnologije.

Članovi Evropskog vijeća opisali su raketne testove Sjeverne Koreja  kao potkopavanje "regionalne sigurnosti i stabilnosti i očito krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a."

„Od vitalnog je značaja da Vijeće sigurnosti pridržava svojih rezolucija. Međunarodne sankcije moraju ostati na snazi ​​i moraju se u potpunosti i strogo provoditi ”, navodi se u izjavi izaslanika.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!