[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/eu-zastave-brussels.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/100x73\/eu-zastave-brussels.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/eu-zastave-brussels.jpg","size":"123.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Evropska unija suspendovala razvojne projekte u Mijanmaru

 Evropska unija suspendovala je podršku razvojnim projektima u Mijanmaru kako bi izbjegla pružanje finansijske podrške vojsci nakon što je preotela vlast u prošlom mjesecu, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

Dvadesetsedmočlana EU izvijestila je komitet Svjetske trgovinske organizacije da je stavila „na čekanje“ svu razvojnu saradnju s Mijanmarom koja bi podržala vojne vlasti, saopćio je trgovinski zvaničnik sa sjedištem u Ženevi, prenosi Reuters.

Evropska komisija, izvršni organ EU, potvrdila je da je suspendovala budžetsku podršku, koja je u prošloj godini iznosila više od 200 miliona eura kroz posebne programe koji obično traju četiri godine.

Odluka EU uslijedila je nakon međunarodnih osuda vojnog puča od 1. februara u Mijanmaru u kome je svrgnuta izabrana vlada Aung San Suu Kyi. Dok se protesti nastavljaju protiv hunte, specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Mijanmar saopćila je da je 38 ljudi poginulo u srijedu.

Razvojna pomoć EU za Mijanmar usmjerena je na obrazovanje, pravosuđe, izbore i pomoć u hrani u ruralnim regijama, u jednoj od najsiromašnijih azijskih zemalja.

Ministri vanjskih poslova EU usuglasili su se u prošlom mjesecu da razmotre uvođenje sankcija koje bi mogle pogoditi poslovne aktivnosti u vlasništvu vojske, ali su odbacili bilo kakvo ukidanje trgovinskih povlastica Mijanmaru kako bi izbjegli nanošenje štete najsiromašnijim radnicima u tekstilnoj industriji.

Mijanmar uživa povlastice od sheme EU „Sve osim oružja“, koja omogućuje bescarinski režim za njegov kompletan izvoz, izuzev oružja i municije, na tržište EU od 450 miliona potrošača.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!