[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/09\/uskok-23.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/09\/100x73\/uskok-23.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/09\/uskok-23.jpg","size":"363.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Eurojust: Krijumčarima kokaina treba suditi u Hrvatskoj

U sklopu dogovora s predstavnicima nadležnih tijela svih zemalja koje su sudjelovale u akciji ''Familia'' i Eurojusta, ocijenjeno je da se kazneni postupak protiv krijumčara 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Europu i Daleki istok treba voditi uglavnom u Hrvatskoj, priopćio je Uskok u ponedjeljak.

 ''Hrvatska ima najbolju procesnu poziciju za kazneni progon organizirane kriminalne skupine čiji su pripadnici, među kojima i hrvatski državljanin, uhićeni u srpnju u prijevozu 600 kilograma kokaina'', zaključeno je na sastanku u Eurojustu na kojem su, uz predstavnike Uskoka, sudjelovali češki, talijanski, francuski i švicarski tužitelji.

 U dijelu međunarodne akcije u Baselu su 13. srpnja uhićeni crnogorski državljanin Michael Dokovich, češki državljanin Aleš Sokolik i hrvatski državljanin Silvio Beljević, a koji su u studenom izručeni Hrvatskoj. Okrivljenike se, zajedno s još pet osoba, tereti za zločinačko udruživanje, krijumčarenje droge, zlouporabu položaja i vlasti, krivotvorenje isprava i nedozvoljeno posjedovanje oružja, prenosi Hina.

 Dokovichu se stavlja na teret da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je mlažnjacima krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Europu i Daleki istok. Dokovich je rođen kao Iljmija Frključić u Podgorici, a otad je koristio brojne pseudonime te je u više navrata bio predmet obrade američkih sigurnosnih službi. 

 O Dokovichu su u nekoliko navrata pisali američki mediji koji ističu da je on jedna od prvih osoba koja se u SAD-u bavila računalnim prijevarama, a povezivali su ga i sa skupinom koja je odgovorna za podmetanje požara, prevare s osiguranjima i bankovne prevare, krađe pošiljki, trgovinu drogom i pljačke draguljarnica.

 Izručenjem tri okrivljenika iz Švicarske, Hrvatskoj je u ovom trenutku dostupno petero okrivljenika iz ovog predmeta, a traže se još dvije osobe iz Srbije i jedna osoba iz Bosne i Hercegovine.

 Srbija je pokrenula postupak ustupa kaznenog progona Hrvatskoj u odnosu na kazneni predmet koji je formirala za potrebe ove operativne akcije. Kazneni postupak povodom operativne akcije ''Familia'' provodi se i u Češkoj i to protiv češkog državljanina, preostalog pripadnika ove kriminalne grupacije, uhićenog u toj zemlji.

 Operativnu akciju ''Familia'' realizirala su nadležna tijela Hrvatske u suradnji s nadležnim tijelima Češke, Srbije, Švicarske i Francuske. Doprinos tijekom istrage dale su Slovenija, Belgija i Nizozemska, a suradnja je ostvarena i s Italijom.

 Provedba ove složene akcije na teritoriju više država rezultirala je i zapljenama milijun eura u gotovini i luksuznih predmeta u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća eura pronađenih u Dokovichevom automobilu i kući u zagrebačkim Šestinama. Na temelju rezultata ove operativne akcije u Hong Kongu je pronađen i oduzet još 421 kilogram kokaina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!