[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/eu-zastava.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/100x73\/eu-zastava.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/30\/eu-zastava.jpg","size":"65.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

EU raspravlja o načinima poboljšanja transatlantskih veza nakon odlaska Trumpa

Evropska unija u ponedjeljak će započeti rasprave o tome kako da najbolje poboljša transatlantske odnose nakon odlaska američkog predsjednika Donalda Trumpa, saopćili su zvaničnici EU.

Ambasadori iz 27 država članica EU trebali bi razmotriti pet širokih političkih polja u kojima vide priliku za veću saradnju s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom nakon četiri godine zategnutih odnosa tokom Trumpovog mandata.

Ta polja su zdravstvo, prvenstveno borba protiv pandemije COVID-19, jačanje ekonomske saradnje, borba protiv klimatskih promjena, promoviranje mira i sigurnosti i očuvanje zajedničkih vrijednosti, uključujući i vjeru u multilateralna pravila.

Očekuje se da čelnici EU raspravljaju o transatlantskim vezama kada  se okupe na samitu 10. i 11. decembra.

Charles Michel, bivši belgijski premijer koji predvodi Evropsko vijeće, pozvao je Bidena na samit licem u lice u prvoj polovini 2021., uz eventualnu mogućnost virtualnog samita uskoro nakon što preuzme dužnost.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da Sjedinjene Države i Evropska unija trebaju sklopiti novi transatlantski savez u poljima kao što su klimatske promjene i digitalna ekonomija.

Mnogi evropski čelnici sa šokiranošću su posmatrali kako Trump povlači Sjedinjene Države iz Pariškog klimatskog sporazuma i iranskog nuklearnog sporazuma, uvodi tarife na evropske robe i razara multilateralna tijela koja je Amerika podržavala decenijama.

Von der Leyen je kazala kako se EU nada da će se Sjedinjene Države ponovo pridružiti Pariškom sporazumu, što je Biden najavio učiniti, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!