[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/gerontolosku-centru-epidemiloska-situacija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/100x73\/gerontolosku-centru-epidemiloska-situacija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/13\/gerontolosku-centru-epidemiloska-situacija.jpg","size":"83.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Epidemioloska situacija u Gerontološkom centru zadovoljavajuća, obećana pomoć KS

Dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović posjetile su JU Gerontološki centar Sarajevo, gdje su sa direktoricom Melisom Alibašić-Hadžić razgovarale o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i problemima u toj ustanovi.

- Trenutno je dvoje korisnika ovog centra pozitivno na koronavirus. Oni su dobrog zdravstvenog stanja i nemaju izražene simptome bolesti - kazala je Alibašić-Hadžić.

Istakla je da se provode sve propisane higijensko-epidemiološke mjere i očekivanja su da će ta ustanova uskoro biti bez ijednog oboljelog. Svi korisnici se prije smještanja u ustanovu obavezno testiraju na koronavirus.

Kao najveći problem istaknut je manjak kadrova, jer nisu popunjena sva mjesta iz Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a određeni broj uposlenih se nalazi u izolaciji usljed izrečenih mjera izolacije.

Također je u toj ustanovi izražena potreba za pružanjem psihosocijalne podrške korisnicima, s obzirom na to da im je zabranjen izlazak iz kruga ustanove tokom trajanja pandemije.

Dopredsjedavajuća Kristić i ministrica Prvulović dale su obećanje da će se angažirati u cilju rješenja problema nedostajućeg kadra, a prioritetno njegovatelja i fizioterapeuta.

Ministrica Prvulović se interesovala i kako funkcioniše pružanje usluga u okviru Centra za dnevni boravak i Službe kućne njege i pomoći u kući, kao jednog od oblika deinstitucionalizacije usluga socijalne zaštite.

Istaknuto je da navedeni centar trenutno nema korisnika, a da se usluge Službe kućne njege koriste smanjeno u uvjetima pandemije.

Zajednički je zaključak da se usluge Gerontološkog centra moraju osnaživati, na čemu će se i raditi  u budućnosti, shodno epidemiološkoj situaciji.

Razgovarano je i o dinamici smještaja u ustanovu. Kako je istaknuto, nedovoljan je broj korisnika koji se tu smještaju putem Centra za socijalni rad, što utječe na finansijsku stabilnost Gerontološkog centra. Zakonom je propisano da se 70 posto njegovih korisnika smjesti upravo tim putem, dok su 30 posto tzv. privatni korisnici usluga.

Zaključak je i da se tokom pandemije mora pospiješiti saradnja tog centra i JU Dom zdravlja KS u cilju osiguranja i kvalitetnijeg pružanja zdravstvene zaštite osobama koje borave ovdje.

Uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, dopredsjedavajuća Kristić i ministrica Prvulović su u pratnji direktorice obišle korisnike i razgovarale s njima o zadovoljstvu uvjetima boravka i uslugama koje dobijaju u ovoj ustanovi, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!