[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/01\/l-df133752b65037d26983188d3b002418.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/01\/100x73\/l-df133752b65037d26983188d3b002418.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/01\/l-df133752b65037d26983188d3b002418.jpg","size":"66.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Endokrinolog Tomić o osnovnim smjernicama dijabetičarima: Zdrava prehrana i fizička aktivnost

Interaktivna radionica na kojoj se razgovaralo o životu sa dijabetesom, preprekama koje šećerna bolest nosi te o važnosti prehrane i zdravog načina života za sve osobe oboljele od dijabetesa, održana je u subotu u Mostaru.

Besplatnu radionicu organizirala je Udruga dijabetičara Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u sklopu projeta "Pričajmo o dijabetesu", a održana je po prvi put u ovoj županiji i Gradu Mostaru.

Predsjednik Udruge "Insula" Mislav Stapić nazvao je dijabetes modernom bolešću.

-To je bolest koja ne bira ni dob, godine, vjeru, naciju i to se jednostavno dogodi u životu i postane životni suputnik - ukratko je kazao Stapić, ističući kako svaki dan treba razgovarati o dijabetesu, a ne samo za Svjetski dan dijabetesa, 14. studenoga.

 Naveo je kako je Udruga "Insula" htjela napraviti nekoliko događanja prije samog Svjetskog dana dijabetesa kako bi se o dijabetesu malo duže pričalo.

Po njegovim riječima, šećerna bolest je neizlječiva bolest pa edukacije nikad previše.

-Dosta djece, mladih oboljeva od tipa 1, a ima i onih koji oboljevaju od tipa 2, kao starački dijabetes. Ima dosta skupina s kojim treba razgovarati i s kojima se treba baviti, odnosno učiti ih što je šećerna bolest.
 
Predavači na radionici su bili renomirani liječnici, psiholozi, nutricionisti: endokrinolog (Jagodina R.Srbija) dr. Saša Tomić, savjetnik psihotearpeut pod supervizijom (Jagodina R.Srbija) Dorotea Tomić, dipl.nutricionist i savjetnica za ishranu (Jagodina R.Srbija) Lara Tomić, specijalist za psihosocijalnu rehabilitaciju (Tuzla, BiH) Ernesa Mešić i mag.nutrizionizma (Mostar, BiH) Nevena Pandža.

Interaktivnu radionicu je otvorio endokrinolog Tomić koji je zajedno s kolegama podijelio neke smjernice za zdraviji način života dijabetičara.

-Danas imam ulogu osmisliti šta sve nas oboljele od dijabetesa muči, a to je način prehrane, fizička kativnost, terapija koja nije usklađena, vrijeme uvođenja inzulina, korekcije doza insulina, te komplikacije koje se mogu dogoditi, a nisu neophodne. Radionica je smišljena da u okviru psihološke potpore dijabetičara, nutricionista osobama koje budu prisutne dadne osnovne smjernice za zdraviji način života- pojasnio je endokrinolog.

Po njegovim riječima, dijebetes je kronična metebolička bolest i vodi do nekih trajnih kompikacija, ali se njih polovina ne mora dogoditi ako se oboljelih pridržavaju osnovnih smjernica. 

- Generalno piramide ishrane nisu prevladane, a sve ono što je prijeko potrebno za preživljenje dijabetičara, ali i općenito, je zdrava prehrana i fizička aktivnost - kazao je Tomić uz ostalo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!