[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/16\/elvisb.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/16\/100x73\/elvisb.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/16\/elvisb.jpg","size":"304.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Elvisov bicikl na izložbi u Beču

U okviru različitih manifestacija kojima se u Beču obilježava 200 godina od nastanka bicikla, u tom gradu postavljena je multimedijalna izložba „Radost vožnje biciklom“, a najzanimljiviji eksponat je crveni bicikl kralja rock'n'rolla Elvisa Presleyja.

Njegov bicikl je model iz 1948. godine koji je Elvis vozio sa trinaest godina. Elvisov bicikl je izložen pored bicikala drugih poznatih ličnosti kao što su pisac Tomas Bernhard, legendarni vozač Hugo Koblet i mnogi drugi.

Krajem 19. vijeka bicikl stiče veliku popularnost u Beču. Oko 1880. godine otvaraju se prva biciklistička udruženja, a 1894. godine održava se prvo takmičenje u biciklizmu. U početku je vožnja biciklom bila rekreativna aktivnost i odvijala se uglavnom na seoskim putevima da bi vremenom to prevozno sredstvo postalo sve učestalije u saobraćaju.

Pravila za njegovo korištenje bila su stroga. Bicikl se vozio samo uz položen test vožnje, registarsku oznaku i nošenje pištaljke. Već 1896. godine Beč je imao više od dvanaest hiljada registrovanih biciklista, a naredne godine bicikl je priznat za punopravno saobraćajno sredstvo i dozvoljena je vožnja biciklom bez registarske oznake.

Bicikl oslobodio žene nošenja suknje

Zbog strogih pravila u odijevanju koja su za njih važila, vožnja biciklom za žene bila je znatno otežana. Istoričar Bernhard Hachleitner i autor knjige „Motor sam ja. 200 godina vožnje bicikla u Beču“ smatra da je tek pojava širokih pantalona oslobodila žene sportskog korseta.

Hachleitner kaže da je „političarka i vođa sindikata Ana Bošek bila jedna od žena koje su se borile protiv pravila da žene moraju da nose isključivo suknju“.

Kiše, snjegovi, suše i pomor konja zapravo su doveli do pojave bicikla 1816. godine.

Izumitelj bicikla Karl Drais iz Mannheima izveo je u junu 1817. godine, na putu dugom trinaest kilometara, svoju prvu dvočasovnu vožnju biciklom. Dizajner bicikala Stefan Steiner smatra da se ovo prevozno sredstvo nije mnogo izmijenilo do danas. Iako je prošlo više od dvjesto godina od njegova izuma, bicikl i dalje ima gotovo isti razmak između točkova: 1,2 metra.

„Osim u načinu na koji se pokreće, Draisov bicikl od prije dvjesto godina malo se razlikuje od današnjih bicikala, što svjedoči o preciznosti njegovog izuma“, rekao je Steiner.

Sve manifestacije u okviru multimedijalne izložbe u Beču bit će otvorene do 3. juna, objavljeno je na internetskim stranicama Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Podijelite ovaj članak!