[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/24\/fna-79542.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/24\/100x73\/fna-79542.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/24\/fna-79542.jpg","size":"407.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Eksperti Venecijanske komisije s liderima partija početkom juna

Stručnjaci Venecijanske komisije koji su danas u Sarajevu razgovarali s predstavnicima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini smatraju da se problem izmjena izbornog zakonodavstva može riješiti unutar Federalnog parlamenta.

To su novinarima u Sarajevu potvrdili upravo predstavnici političkih stranaka koji su bili na ovom sastanku organiziranom u Delegaciji Evropske unije, no to su odbacili predstavnici HDZ-a, a najavljeno je da će se eksperti Komisije početkom juna susresti i s liderima bh. političkih stranaka.

Potpredsjednik Stranke demokratska akcije (SDA) Šefik Džaferović napomenuo je da je cilj svih sastanaka bio da Venecijanska komisija utvrdi činjenice kada je riječ o pogledima političkih stranaka na izmjene Izbornog zakona BiH.

- Sužava se krug pitanja koja su sporna i koja treba konačno riješiti u BiH. Normalno bi bilo da se Izborni zakon mijenja početkom izbornog procesa, ali u izuzetnim situacijama kakva je u BiH nije isključeno ni da se to uradi nakon što se otvori izborni proces - pojasnio je.

Džaferović tvrdi da su se stvari svele na način popune klubova delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta, smatrajući da su to pitanja koja treba riješiti na nivou predsjednika političkih stranaka uz učešće eksperata Venecijanske komisije.

Članica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Lidija Bradara ocjenjuje da se na nivou Federacije BiH ne može donijeti izborni zakon koji bi bio suprotan Izbornom zakonu BiH.

Napomenula je da se ova stranka zalaže za implementaciju presude Ustavnog suda BiH, ali postoje različita tumačenja političkih stranaka u BiH u vezi s tim pitanjem, ali kaže da nikada ne treba prestati razgovarati jer se samo snagom argumenata može pokušati naći zajedničko i kompromisno rješenje.

- Presuda Ustavnog suda BiH govori o legitimnom predstavljanju. Razlika je u našim mišljenjima kako to svaka stranka vidi na svoj način. Problem u BiH je što različito čitamo i tumačimo odluke Ustavnog suda BiH i drugih presuda - stav je Bradare.

Za člana Predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damira Arnauta važno je što je Venecijanska komisija uspostavila okvir jer je na prošlom sastanku diskusija išla preširoko, a ovaj okvir tiče se čisto pitanja koja su vezana za provedbu odluka Ustavnog suda BiH.

To je potvrdio član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zoran Mikulić, dodajući da je rješenje na domaćim parlamentarcima jer niko neće donositi gotova rješenja i nuditi prijedloge.

- Oni su se posebno osvrnuli na preporuke iz 2016. godine u kojima su konstatirali da je izborni sistem riješen Ustavom FBiH u skladu s evropskim i drugim međunarodnim standardima u oblastima izbornog zakonodavstva - pojasnio je.

Mišljenja je da se ta preporuka može tumačiti da nije sporno to pitanje riješiti i entitetskim zakonom i državnim zakonom što je, dodaje, bila obaveza Parlamentarne skupštine BiH, ali državni parlamentarci do sada nisu uradili izmjene Izbornog zakona po odluci Ustavnog suda BiH.

Podsjetio je da je slično urađeno i u Republici Srpskoj koja ima poseban zakon te Centralna izborna komisija (CIK) postupa po tom zakonu.

Podsjetio je da se Ustavom definira društveno uređenje i to su principi od kojih ne smije odstupati ni državni niti federalni zakon, pojašnjavajući da je presuda Ustavnog suda BiH ukinula imperativnu odredbu iz Izbornog zakona BiH u kojoj se kaže da mora biti po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda iz svake kantonalne skupštine.

- Odredba u Ustavu FBiH nije imperativna, nego je alternativna i ona kaže da se bira po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu. Te dvije odredbe nisu iste - pojasnio je Mikulić.

Nakon ovakvih izjava bh. političara, poslanik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Bećirović ipak je kazao da nema približavanja stavova u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, ali su predstavnici stranaka čuli neka pojašnjenja i mišljenja Venecijanske komisije sadržana u presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića.

- Kako je rečeno ovaj problem može se riješiti na nivou entiteta, a već postoji zakon kojeg su predložili SDP i DF što je jedno od mogućih rješenja. Ukoliko CIK bude donosio bilo kakve odluke, one ne mogu biti mimo Ustava FBiH, što znači minimalna zastupljenost i poštovanje popisa iz 1991. godine - istaknuo je.

Venecijanska komisija savjetodavno je tijelo Vijeća Evrope za pravna i ustavna pitanja, a njihovo uključenje u rješenje pitanja izmjena Izbornog zakona BiH najavili su predstavnici političkih partija početkom maja, nakon posljednjeg bezuspješnog sastanaka s predstavnicima međunarodne zajednice.

Tada nisu uspjeli približiti stavove o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali su se suglasili da u ovo pitanje treba da se uključe eksperti Venecijanske komisije koji neće nametati rješenja već dati mišljenje o dosad iznesenim prijedlozima.

U međuvremenu Centralna izborna komisija raspisala je Opće izbore koji će biti održani 7. oktobra za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Federalnog parlamenta, Narodnu skupštinu Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika RS-a te kantonalne skupštine.

Podijelite ovaj članak!